Zilog Z80S183 - problem z uruchomieniem



Masz problem? Zapytaj na forum elektroda.pl

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Gabriel <geyb_at_nospam_polbox.com>
Subject: Zilog Z80S183 - problem z uruchomieniem
Date: Mon, 19 Jan 2004 14:24:44 +0000


Witajcie!
Dzięki uprzejmości firmy Eurodis dostałem na jakiś czas zestaw
uruchomieniowy z procesorem Zilog Z80S183 i iceboxem. Do kompletu
oprogramowanie Zilog Developer Studio pod windows.

Przez dłuższy czas wszystko pracowało jak należy. Na pececie uruchomione
Zilog Developer Studio (ZDS), w nim pisałem programy w asm, kompilowałem
i itp. Następnie przez icebox (też Ziloga - nazywa się to ZPack) płytka
(zestaw uruchomieniowy) podłączony do peceta przez RS232.
Pewnego pięknego dnia, bez żadnej wyraźnej przyczyny zaczęły się
problemy. Program kompiluje się, następnie niby jest ładowany do pamięci
zestawu uruch. (brak komunikatu o błędzie), ale w pamięci zamiast
programu są same śmieci. Próba odczytania pamięci czasami kończy się
komunikatem "synchronization error".
Cóż, wymieniłem płytkę zestawu uruchomieniowego na nową - to samo.
Zmieniłem icebox na nowy - bez zmian. Wymieniłem okablowanie - cały czas
takie same problemy. W końcu przeniosłem cały układ do innego lokalu i
zainstalowałem soft na innym pececie - bez poprawy. Czy z Was ma pomysł,
co może się dziać? Czy mam dwa uwalone iceboxy? Płytka z CPU jest
sprawna, bo jak wkładam EPROM z programem to pracuje normalnie. Kurczę,
jeśli nie rozwiążę tego problemu, to cofnę się o kilka lat - zamiast
przez ISP (zdi) będę programy przenosił w EPROM-ie albo przez RS-232 za
pomocą jakiegoś programu monitora dla Z80S183. Ale porażka...

Gabriel



========
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Marcin" <gotech_at_nospam_NOSPAMo2.pl>
Subject: Re: Zilog Z80S183 - problem z uruchomieniem
Date: Tue, 20 Jan 2004 08:58:37 +0100


Przez dłuższy czas wszystko pracowało jak należy. Na pececie uruchomione
Zilog Developer Studio (ZDS), w nim pisałem programy w asm, kompilowałem
i itp. Następnie przez icebox (też Ziloga - nazywa się to ZPack) płytka
(zestaw uruchomieniowy) podłączony do peceta przez RS232.
Pewnego pięknego dnia, bez żadnej wyraźnej przyczyny zaczęły się
problemy. Program kompiluje się, następnie niby jest ładowany do pamięci
zestawu uruch. (brak komunikatu o błędzie), ale w pamięci zamiast
programu są same śmieci. Próba odczytania pamięci czasami kończy się
komunikatem "synchronization error".
Cóż, wymieniłem płytkę zestawu uruchomieniowego na nową - to samo.
Zmieniłem icebox na nowy - bez zmian. Wymieniłem okablowanie - cały czas
takie same problemy. W końcu przeniosłem cały układ do innego lokalu i
zainstalowałem soft na innym pececie - bez poprawy. Czy z Was ma pomysł,
co może się dziać? Czy mam dwa uwalone iceboxy? Płytka z CPU jest
sprawna, bo jak wkładam EPROM z programem to pracuje normalnie. Kurczę,
jeśli nie rozwiążę tego problemu, to cofnę się o kilka lat - zamiast
przez ISP (zdi) będę programy przenosił w EPROM-ie albo przez RS-232 za
pomocą jakiegoś programu monitora dla Z80S183. Ale porażka...


co na to drużyna z Suchego Dworu ?

marcin




========
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Gabriel <geyb_at_nospam_polbox.com>
Subject: Re: Zilog Z80S183 - problem z uruchomieniem
Date: Tue, 20 Jan 2004 09:44:23 +0000


co na to drużyna z Suchego Dworu ?

marcin

Suchy Dwór wycofał się z Ziloga. Mimo szczerych chęci nie mogli mi
pomóc, nie mają już więcej iceboxów i płytek z CPU. Zresztą Z80S183
chyba od dwóch lat nie jest już produkowany...

Gabriel




========
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.vectranet.pl!news.bpl.vectranet.pl!not-for-mai