AVR isp - dziala, nie dziala...



Masz problem? Zapytaj na forum elektroda.pl

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: sq9fqq <WYTNIJTOsq9fqq_at_nospam_sq9fqq.prv.pl>
Subject: AVR isp - dziala, nie dziala...
Date: Thu, 08 Feb 2001 11:52:19 +0100


Czesc

Dopiero zaczynam sie bawic prockami AVR - AT90S1200. Moj problem polega
na tym, ze oprogramownie Atmel-a AVR_ISP (ver. 2.65 zdaje sie jest
najnowsze) czasem go programuje, czasem nie. Mimo iz ustawie 'reset
pulse width'(czy jakos tak) na dluzsze czasy. Wczoraj chcialem spowolnic
komputer przez wylaczenie cache'ow (Celeron.333), ale jak na zlosc
dzialalo, wiec nie moglem tego przetestowac. Kabelek LPT 2m lub 20cm -
nie ma znaczenia.
Jezeli nie dziala programowanie wystepuje blad weryfikacji. Po
odczytaniu danych (tak samo EEPROM i FLASH) sa same FFh.
Stosuje kabelek ze strony Petersa
http://peters.republika.pl/download/kabelavr.pdf , AT90S1200 _at_nospam_2MHz /
12MHz

Czy ktos mial podobne problemy?

Michal


Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Juliusz" <jul_at_nospam_fom.pl>
Subject: Re: AVR isp - dziala, nie dziala...
Date: Thu, 8 Feb 2001 11:58:48 +0100



"sq9fqq" <WYTNIJTOsq9fqq_at_nospam_sq9fqq.prv.pl> wrote in message
news:3A827A63.67690BB4_at_nospam_sq9fqq.prv.pl...
Czesc

Dopiero zaczynam sie bawic prockami AVR - AT90S1200. Moj problem polega
na tym, ze oprogramownie Atmel-a AVR_ISP (ver. 2.65 zdaje sie jest
najnowsze) czasem go programuje, czasem nie. Mimo iz ustawie 'reset
pulse width'(czy jakos tak) na dluzsze czasy. Wczoraj chcialem spowolnic
komputer przez wylaczenie cache'ow (Celeron.333), ale jak na zlosc
dzialalo, wiec nie moglem tego przetestowac. Kabelek LPT 2m lub 20cm -
nie ma znaczenia.
Jezeli nie dziala programowanie wystepuje blad weryfikacji. Po
odczytaniu danych (tak samo EEPROM i FLASH) sa same FFh.
Stosuje kabelek ze strony Petersa
http://peters.republika.pl/download/kabelavr.pdf , AT90S1200 _at_nospam_2MHz /
12MHz

Na moj gust brakuje w tym schemacie drobiazgu. Dadaj na wszystkie linie
rezystory szeregowe (za wyjatkiem GND) 47-100ohm i powinno dzialac. A tak w
ogole to tam powinien byc jeszcze LS244 czy LS245. Problemem sa odbicia w
kablu.

Juliusz




Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "peters" <peters_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: AVR isp - dziala, nie dziala...
Date: Thu, 8 Feb 2001 12:08:01 +0100


Czy ktos mial podobne problemy?


1. czy MISO, MOSI,SCK jeszcze gdzies wchodzi, czy tylko na zlacze do
programowania?
2. nie jest tak, ze problemy masz tylko przy 12MHz?


--
pozdrawiam, peters
peters_at_nospam_poczta.onet.pl
http://peters.republika.pl (strona Petersa dla elektroników)


Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: sq9fqq <WYTNIJTOsq9fqq_at_nospam_sq9fqq.prv.pl>
Subject: Re: AVR isp - dziala, nie dziala...
Date: Thu, 08 Feb 2001 12:21:54 +0100




peters wrote:

1. czy MISO, MOSI,SCK jeszcze gdzies wchodzi, czy tylko na zlacze do
programowania?

bezposrednio z LPT do procka


2. nie jest tak, ze problemy masz tylko przy 12MHz?


i przy 2MHz i 12MHz mialem problemy

A!!!!! - nie rozpoznaje sygnatury ukladu, wylaczylem wiec sprawdzanie w
opcjach.

Michal


Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "peters" <peters_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: AVR isp - dziala, nie dziala...
Date: Thu, 8 Feb 2001 12:24:52 +0100


i przy 2MHz i 12MHz mialem problemy

A!!!!! - nie rozpoznaje sygnatury ukladu, wylaczylem wiec sprawdzanie w
opcjach.

Przy zegarze >8 MHz moga byc problemy. Atmel cos o tym pisal.
Nie rozpoznaje sygnatury? Dziwne.
Mam nadzieje, ze nie ustawiasz bitow zabezpieczajacych?

--
pozdrawiam, peters
peters_at_nospam_poczta.onet.pl
http://peters.republika.pl (strona Petersa dla elektroników)

P.S. Oczywiscie nalezy sobie zdawac sprawe z tego, ze programator ten jest
uproszczony do granic mozliwosci.




Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: sq9fqq <WYTNIJTOsq9fqq_at_nospam_sq9fqq.prv.pl>
Subject: Re: AVR isp - dziala, nie dziala...
Date: Thu, 08 Feb 2001 12:37:32 +0100




peters wrote:

Przy zegarze >8 MHz moga byc problemy. Atmel cos o tym pisal.

wczoraj na 12 chodzilo, wczesniej mialem 2

Nie rozpoznaje sygnatury? Dziwne.

no wlasnie nie wiem o co chodzi, jak bede mial chwile napisze programik
odczytujacy ja

Mam nadzieje, ze nie ustawiasz bitow zabezpieczajacych?

Nie

P.S. Oczywiscie nalezy sobie zdawac sprawe z tego, ze programator ten jest
uproszczony do granic mozliwosci.

Tak... prostsze jest juz tylko podlaczenie zarowki do baterii.

Michal


Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "peters" <peters_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: AVR isp - dziala, nie dziala...
Date: Thu, 8 Feb 2001 12:33:13 +0100


Jakie napiecie zasilania procesora?

--
pozdrawiam, peters
peters_at_nospam_poczta.onet.pl
http://peters.republika.pl (strona Petersa dla elektroników)


Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: sq9fqq <WYTNIJTOsq9fqq_at_nospam_sq9fqq.prv.pl>
Subject: Re: AVR isp - dziala, nie dziala...
Date: Thu, 08 Feb 2001 12:46:42 +0100




peters wrote:

Jakie napiecie zasilania procesora?


monolit 5V + kondziory


Michal


Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Tomasz Medenecki" <tmeden_at_nospam_poczta.arena.pl>
Subject: Re: AVR isp - dziala, nie dziala...
Date: Fri, 9 Feb 2001 13:30:32 +0100


Dopiero zaczynam sie bawic prockami AVR - AT90S1200. Moj problem polega
na tym, ze oprogramownie Atmel-a AVR_ISP (ver. 2.65 zdaje sie jest
najnowsze) czasem go programuje, czasem nie. Mimo iz ustawie 'reset
pulse width'(czy jakos tak) na dluzsze czasy. Wczoraj chcialem spowolnic
komputer przez wylaczenie cache'ow (Celeron.333), ale jak na zlosc
dzialalo, wiec nie moglem tego przetestowac. Kabelek LPT 2m lub 20cm -
nie ma znaczenia.
Jezeli nie dziala programowanie wystepuje blad weryfikacji. Po
odczytaniu danych (tak samo EEPROM i FLASH) sa same FFh.
Stosuje kabelek ze strony Petersa
http://peters.republika.pl/download/kabelavr.pdf , AT90S1200 _at_nospam_2MHz /

Witojcie!

Nie wiem, moze to nie to, ale wydaje mi sie, ze do programowania musi byc stabilny
'Reset' procka.
Reset procka byl podtrzymywany z LPT'a, wtedy raz dzialalo a raz nie (nieraz wieszalo
sie przy programowaniu, nieraz nie przechodzilo weryfikacji). W moim przypadku pomoglo
bezposrednie przylaczanie GND do pinu 'Reset' w procku (oczywiscie na czas
programowania) - troche to uciazliwe ale dziala.

Z pozdrowieniami
Tomek Medenecki
tmeden_at_nospam_poczta.arena.pl