Zasilacz atx - problem



Masz problem? Zapytaj na forum elektroda.pl

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Robert Wisniewski <rwisniewski_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Zasilacz atx - problem
Date: Wed, 29 Mar 2000 12:11:02 +0200


Witam.
Mam nastepujacy problem:
Jest zasilacz do peceta ATX, ktory ma problem ze startem. W momencie
zwarcia styku startujacego do masy, na chwile pojawia sie napiecie i
znika. Styk ten przez rezystor 10kom jestpodlaczony do bazy tranzystora,
chyba pnp. Gdy podlacze do bazy woltomierz (metex) - zasilacz startuje i
dziala normalnie, gdy odlaczam - przestaje dzialac.
Pomozcie, co robic?
Aha - zostawienie miernika w zasilaczu odpada, moze sie jeszcz eprzydac
;)).

Pozdrawiam
Robert W


Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Radio Plus Krakow" <radio_at_nospam_radioplus.com.pl>
Subject: Odp: Zasilacz atx - problem
Date: Wed, 29 Mar 2000 11:26:27 GMT


Ni cprostszego wlutuj pomiędzy punkty , pod które właczasz woltomierz
rezystor 1 M i sprawa powinna być z głowy.


Użytkownik Robert Wisniewski <rwisniewski_at_nospam_poczta.onet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:38E1D6B6.EEC7A3CF_at_nospam_poczta.onet.pl...
Witam.
Mam nastepujacy problem:
Jest zasilacz do peceta ATX, ktory ma problem ze startem. W momencie
zwarcia styku startujacego do masy, na chwile pojawia sie napiecie i
znika. Styk ten przez rezystor 10kom jestpodlaczony do bazy tranzystora,
chyba pnp. Gdy podlacze do bazy woltomierz (metex) - zasilacz startuje i
dziala normalnie, gdy odlaczam - przestaje dzialac.
Pomozcie, co robic?
Aha - zostawienie miernika w zasilaczu odpada, moze sie jeszcz eprzydac
;)).

Pozdrawiam
Robert W




Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Robert Wisniewski <rwisniewski_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: Odp: Zasilacz atx - problem
Date: Wed, 29 Mar 2000 12:43:02 +0200


Echhhh, taki mundry to nawetja jestem -nie dziala.

Robert W



Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: sq9fqq <sq9fqq_at_nospam_sq9fqq.prv.pl>
Subject: Re: Odp: Zasilacz atx - problem
Date: Wed, 29 Mar 2000 16:24:49 +0200


A kondona (blokowanie) ?

Robert Wisniewski wrote:

Echhhh, taki mundry to nawetja jestem -nie dziala.

Robert W


Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Robert Wisniewski <rwisniewski_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: Odp: Zasilacz atx - problem
Date: Thu, 30 Mar 2000 08:00:53 +0200


sq9fqq wrote:

A kondona (blokowanie) ?


A moglbys troche jasniej?

Robert W



Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: sq9fqq <sq9fqq_at_nospam_sq9fqq.prv.pl>
Subject: Re: Odp: Zasilacz atx - problem
Date: Thu, 30 Mar 2000 10:48:21 +0200




Jakis kondensatorek blokujacy na bazie.
Moze wchodzily Ci zaklocenia na kabel multimetru...
Acha, jeszcze jedno. Czy obciazasz czyms ten zasilacz (conajmniej +5V)?


Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Robert Wisniewski <rwisniewski_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: Odp: Zasilacz atx - problem
Date: Thu, 30 Mar 2000 11:32:24 +0200


sq9fqq wrote:

Jakis kondensatorek blokujacy na bazie.
Moze wchodzily Ci zaklocenia na kabel multimetru...
Acha, jeszcze jedno. Czy obciazasz czyms ten zasilacz (conajmniej +5V)?

Jasne, bez obciazenia przeciez nie wystartuje.
Probowalem roznych rzeczy, zeby zasymulowac miernik :) ale niestety bez
powodzenia :(.
Rowniez z kondesatorkami blokujacymi.

Pozdrawiam
Robert W



Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: jfox_at_nospam_friko6.onet.pl (J.F.)
Subject: Re: Odp: Zasilacz atx - problem
Date: 30 Mar 2000 12:27:05 GMT


On Thu, 30 Mar 2000 11:32:24 +0200, Robert Wisniewski <rwisniewski_at_nospam_poczta.onet.pl> wrote:
sq9fqq wrote:
Jakis kondensatorek blokujacy na bazie.
Moze wchodzily Ci zaklocenia na kabel multimetru...
Acha, jeszcze jedno. Czy obciazasz czyms ten zasilacz (conajmniej +5V)?

Jasne, bez obciazenia przeciez nie wystartuje.

IMHO - wiekszosc wystartuje...

Probowalem roznych rzeczy, zeby zasymulowac miernik :) ale niestety bez
powodzenia :(.

Ty jestes pewien ze miernik i drut laczysz do tych samych koncowek?
Albo czy do dobrych? Miernik to pewnie 10MOhm, ale kawalek drutu
do masy tez dziala..

J.


Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: waldemar_at_nospam_zedat.fu-berlin.de
Subject: Re: Odp: Zasilacz atx - problem
Date: Thu, 30 Mar 2000 13:04:30 GMT


On 30 Mar 2000 12:27:05 GMT, jfox_at_nospam_friko6.onet.pl (J.F.) wrote:

On Thu, 30 Mar 2000 11:32:24 +0200, Robert Wisniewski <rwisniewski_at_nospam_poczta.onet.pl> wrote:
sq9fqq wrote:
Jakis kondensatorek blokujacy na bazie.
Moze wchodzily Ci zaklocenia na kabel multimetru...
Acha, jeszcze jedno. Czy obciazasz czyms ten zasilacz (conajmniej +5V)?

Jasne, bez obciazenia przeciez nie wystartuje.

IMHO - wiekszosc wystartuje...

Probowalem roznych rzeczy, zeby zasymulowac miernik :) ale niestety bez
powodzenia :(.

Ty jestes pewien ze miernik i drut laczysz do tych samych koncowek?
Albo czy do dobrych? Miernik to pewnie 10MOhm, ale kawalek drutu
do masy tez dziala..

...a moze satrzask nie dziala, a tranzystor wlacza wcz wzbudzajaca sie
w przewodzie do miernika??
Taki "szczal" w plener..

Waldek