[teoria] wytrawiarka :)



Masz problem? Zapytaj na forum elektroda.pl

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Zola" <kontaktjojo_at_nospam_gazeta.pl>
Subject: [teoria] wytrawiarka :)
Date: Tue, 25 May 2004 01:12:40 +0200


Z braku 'profesjonalnej' wytrawiarki i z powodu nadmiaru czasu, zaczalem sie
zastanawiac nad urzadzeniem zastepczym do wytrawiania plytek. I wpadl mi do
glowy banalny, aczkolwiek genialny pomysl. Czy jako wytrawiarka nie nadalby
sie emaliowany garnek? Postawic na fajerke i jazda! Emali kwas ruszyc
przeciez nie powinien (B327 dokladniej i pod warunkiem ze garnek
nieporysowany :)) Czy sie myle...?



========
Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Cris" <cris_at_nospam_os.pl>
Subject: Re: [teoria] wytrawiarka :)
Date: Tue, 25 May 2004 10:13:38 +0200



Użytkownik "Zola" <kontaktjojo_at_nospam_gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:c8tvhu$pc0$1_at_nospam_inews.gazeta.pl...
Z braku 'profesjonalnej' wytrawiarki i z powodu nadmiaru czasu, zaczalem
sie
zastanawiac nad urzadzeniem zastepczym do wytrawiania plytek. I wpadl mi
do
glowy banalny, aczkolwiek genialny pomysl. Czy jako wytrawiarka nie
nadalby
sie emaliowany garnek? Postawic na fajerke i jazda! Emali kwas ruszyc
przeciez nie powinien (B327 dokladniej i pod warunkiem ze garnek
nieporysowany :)) Czy sie myle...?



Ja tak zrobiłem, tyle że do garnka nalałem samej wody gdzie włożyłem
miseczkę z B327, rezultat OK (jak dla mnie, zwłaszcza że robię płytki co
"jakiś" czas...)

pozdr.
cris



========
Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "szogun" <szikaka_usun__at_nospam_o2.pl>
Subject: Re: [teoria] wytrawiarka :)
Date: Tue, 25 May 2004 10:24:40 +0200



Użytkownik "Zola" <kontaktjojo_at_nospam_gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:c8tvhu$pc0$1_at_nospam_inews.gazeta.pl...
Z braku 'profesjonalnej' wytrawiarki i z powodu nadmiaru czasu, zaczalem
sie
...

Witam
a ja widziałem sprzęt typu mini akwarium wąskie ale wysokie - tak że płytkę
dało się poziomo włożyć i grzałke akwaryjną z chlorkiem działało nieźle

pozdrawiam
szogun


========
Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Przemek Kuchta <przemek_kuchta_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: [teoria] wytrawiarka :)
Date: Fri, 28 May 2004 12:58:06 +0200


Dnia Tue, 25 May 2004 10:24:40 +0200, szogun <szikaka_usun__at_nospam_o2.pl> napisał:


Użytkownik "Zola" <kontaktjojo_at_nospam_gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:c8tvhu$pc0$1_at_nospam_inews.gazeta.pl...
Z braku 'profesjonalnej' wytrawiarki i z powodu nadmiaru czasu, zaczalem
sie
...

Witam
a ja widziałem sprzęt typu mini akwarium wąskie ale wysokie - tak że
płytkę
dało się poziomo włożyć i grzałke akwaryjną z chlorkiem działało nieźle

Mam akwarium 330mm długie, 260mm wysokie i 20mm głębokie. Na dnie grzałka
100W i rurka z powietrzem. Jako wytrawiacz nadsiarczan amonu i przy
ciepłym roztworze jakieś 5 minut na płytkę. Akwaria kosztują w granicach
1,5zł za litr, ale nikt nie chciał robić tego akwarium za niecałe 3zł i
jakoś się na mnie dziwnie patrzyli :)

--
PZDR
Przemek Kuchta
GG: 1231994

========
Message-ID: <40B7C150.90601_at_nospam_badworm.pl>
Date: Sat, 29 May 2004 00:46:40 +020

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: badworm <nospam_at_nospam_post.pl>
Subject: Re: [teoria] wytrawiarka :)


Wysyłając taki oto zestaw znaków dnia 2004-05-28 12:58 Przemek Kuchta
nakarmił(a) stado głodnych newsserwerów:

Mam akwarium 330mm długie, 260mm wysokie i 20mm głębokie. Na dnie
grzałka 100W i rurka z powietrzem. Jako wytrawiacz nadsiarczan amonu i
przy ciepłym roztworze jakieś 5 minut na płytkę. Akwaria kosztują w
granicach 1,5zł za litr, ale nikt nie chciał robić tego akwarium za
niecałe 3zł i jakoś się na mnie dziwnie patrzyli :)

Takie akwaria to liczą po powierzchni :-( BTW: można wiedzieć gdzie
robiłeś i ile dałeś?

--
Pozdrawiam Bad Worm badworm{"a" w kolku}post[punkt]pl
GG# 2400455
"Dziwny jest ten świat..."
Tnijcie cytaty i sygnaturki!


========
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Przemek Kuchta <przemek_kuchta_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: [teoria] wytrawiarka :)
Date: Sun, 30 May 2004 16:09:15 +0200


Dnia Sat, 29 May 2004 00:46:40 +0200, badworm <nospam_at_nospam_post.pl> napisał:

Wysyłając taki oto zestaw znaków dnia 2004-05-28 12:58 Przemek Kuchta
nakarmił(a) stado głodnych newsserwerów:

Mam akwarium 330mm długie, 260mm wysokie i 20mm głębokie. Na dnie
grzałka 100W i rurka z powietrzem. Jako wytrawiacz nadsiarczan amonu i
przy ciepłym roztworze jakieś 5 minut na płytkę. Akwaria kosztują w
granicach 1,5zł za litr, ale nikt nie chciał robić tego akwarium za
niecałe 3zł i jakoś się na mnie dziwnie patrzyli :)

Takie akwaria to liczą po powierzchni :-( BTW: można wiedzieć gdzie
robiłeś i ile dałeś?

Robiłem w Gdyni i wybuliłem dużo bo 50zł. W cenie były 4 otwory, na
grzałkę, rurki i czujnik i klejenie.

--
PZDR
Przemek Kuchta
GG: 1231994

========
Message-ID: <40BA5240.5060806_at_nospam_badworm.pl>
Date: Sun, 30 May 2004 23:29:36 +020

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: badworm <nospam_at_nospam_post.pl>
Subject: Re: [teoria] wytrawiarka :)


Wysyłając taki oto zestaw znaków dnia 2004-05-30 16:09 Przemek Kuchta
nakarmił(a) stado głodnych newsserwerów:

Robiłem w Gdyni i wybuliłem dużo bo 50zł. W cenie były 4 otwory, na
grzałkę, rurki i czujnik i klejenie.

Na świętojańskiej??? Wcale tak dużo nie dałeś - za moje(270*250*50)
dałem około 35PLN ale zredukowałem koszty dając dwa większe otwory na
przewody i wężyki zamiast czterech mniejszych. A cena, jakość i czas
wykonania były najlepsze w porównaniu do wszystkich szklarzy w mojej
okolicy(Wejherowo, Reda, Rumia) - żadnego marudzenia, trzy dni i zrobione.

--
Pozdrawiam Bad Worm badworm{"a" w kolku}post[punkt]pl
GG# 2400455
"Dziwny jest ten świat..."
Tnijcie cytaty i sygnaturki!


========
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Przemek Kuchta <przemek_kuchta_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: [teoria] wytrawiarka :)
Date: Tue, 01 Jun 2004 01:30:32 +0200


Dnia Sun, 30 May 2004 23:29:36 +0200, badworm <nospam_at_nospam_post.pl> napisał:

Wysyłając taki oto zestaw znaków dnia 2004-05-30 16:09 Przemek Kuchta
nakarmił(a) stado głodnych newsserwerów:

Robiłem w Gdyni i wybuliłem dużo bo 50zł. W cenie były 4 otwory, na
grzałkę, rurki i czujnik i klejenie.

Na świętojańskiej??? Wcale tak dużo nie dałeś - za moje(270*250*50)
dałem około 35PLN ale zredukowałem koszty dając dwa większe otwory na
przewody i wężyki zamiast czterech mniejszych. A cena, jakość i czas
wykonania były najlepsze w porównaniu do wszystkich szklarzy w mojej
okolicy(Wejherowo, Reda, Rumia) - żadnego marudzenia, trzy dni i
zrobione.

Robiłem na Witominie i o jakości i marudzeniu już nie wspomnę. Robiłem tam
1 i ostatni raz.

--
PZDR
Przemek Kuchta
GG: 1231994

========
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "sobol" <sobol_NOSPAM_at_nospam_misstcp.net>
Subject: Re: [teoria] wytrawiarka :)
Date: Tue, 25 May 2004 10:54:33 +0200


Użytkownik "Zola" <kontaktjojo_at_nospam_gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:c8tvhu$pc0$1_at_nospam_inews.gazeta.pl...
Z braku 'profesjonalnej' wytrawiarki i z powodu nadmiaru czasu, zaczalem
sie
zastanawiac nad urzadzeniem zastepczym do wytrawiania plytek. I wpadl mi
do
glowy banalny, aczkolwiek genialny pomysl. Czy jako wytrawiarka nie
nadalby
sie emaliowany garnek? Postawic na fajerke i jazda! Emali kwas ruszyc
przeciez nie powinien (B327 dokladniej i pod warunkiem ze garnek
nieporysowany :)) Czy sie myle...?

Ja kozystam z blachy z piekarnika (emaliowanej) tylko znalazlem taka
glebsza. i podgrzewam na kuchence do momentu parowania (podobno jest to ok
50 stopni celcjusza)
pozdrawiam
sobol



========
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.ipartners.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Marcin Stanisz <mstanisz_at_nospam_poczta.bzdury.onet.pl>
Subject: Re: [teoria] wytrawiarka :)
Date: 25 May 2004 09:24:21 GMT


W artykule <c8v1mc$mb$1_at_nospam_atlantis.news.tpi.pl> sobol napisal(a):
Ja kozystam z blachy z piekarnika (emaliowanej) tylko znalazlem taka
glebsza. i podgrzewam na kuchence do momentu parowania (podobno jest to ok
50 stopni celcjusza)

A co - poniżej 50stC nie paruje? :-O Lepiej zmierz...

Marcin Stanisz
--

"A lie will go round the world before the truth has got its boots on"
Terry Pratchett, "Truth"

========
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mai