Atmel AVR - zmontowałem lecz nie działa :]



Masz problem? Zapytaj na forum elektroda.pl

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Rajmund Nowak" <xxx_at_nospam_anonym.pl>
Subject: Atmel AVR - zmontowałem lecz nie działa :]
Date: Wed, 30 Jun 2004 23:42:37 +0200


Proszę o pomoc.
Kupiłem układ AT90S1200-12PI, do nóżek XTAL1 i XTAL2 podłączyłem jakiś
kwarc 12.000 MHz, a z jego wyprowadzeń jeszcze kondensatory 33 (z
podkreśleniem) do masy podłączyłem.
VCC zasilam 5V, a GND zwieram do masy zasilacza, razem z nóżkami
kondensatora.
Programuję za pomocą programatora ze strony
http://www.amwaw.edu.pl/~adybkows/elka/ispprog.html
w wersji bez bufora (oraz sygnału STROBE).
Program z powyższej strony nawet nie wykrywa sygnatury układu.
Co zrobiłem źle?
pozdrawiam
PS. jest późno. Dlatego być może nie wyrażam się zbyt jasno i elokwentnie,
jednak naprawdę się starałem :)




========
Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.task.gda.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Andrzej" <wolanski_at_nospam_wp.pl>
Subject: Re: Atmel AVR - zmontowałem lecz nie działa :]
Date: Thu, 1 Jul 2004 00:04:00 +0200



Użytkownik "Rajmund Nowak" <xxx_at_nospam_anonym.pl> napisał w wiadomości
news:cbvbpt$dpt$2_at_nospam_atlantis.news.tpi.pl...
Proszę o pomoc.
Kupiłem układ AT90S1200-12PI, do nóżek XTAL1 i XTAL2 podłączyłem jakiś
kwarc 12.000 MHz, a z jego wyprowadzeń jeszcze kondensatory 33 (z
podkreśleniem) do masy podłączyłem.

A te "kondensatory 33 (z podkreśleniem) " to przypadkiem nie elektrolity ?
Pozdr.
Andrzej



========
Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Rajmund Nowak" <xxx_at_nospam_anonym.pl>
Subject: Re: Atmel AVR - zmontowałem lecz nie działa :]
Date: Thu, 1 Jul 2004 00:15:55 +0200



Użytkownik "Andrzej" <wolanski_at_nospam_wp.pl> napisał w wiadomości
news:cbvdb8$kjv$1_at_nospam_atlantis.news.tpi.pl...

Użytkownik "Rajmund Nowak" <xxx_at_nospam_anonym.pl> napisał w wiadomości
news:cbvbpt$dpt$2_at_nospam_atlantis.news.tpi.pl...
Proszę o pomoc.
Kupiłem układ AT90S1200-12PI, do nóżek XTAL1 i XTAL2 podłączyłem jakiś
kwarc 12.000 MHz, a z jego wyprowadzeń jeszcze kondensatory 33 (z
podkreśleniem) do masy podłączyłem.

A te "kondensatory 33 (z podkreśleniem) " to przypadkiem nie elektrolity ?

Są płaskie i okrągłe. Ceramiczne. Czy nie za dużej pojemności?



========
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Piotr Wyderski" <wyderskiREMOVE_at_nospam_ii.uni.wroc.pl>
Subject: Re: Atmel AVR - zmontowałem lecz nie działa :]
Date: Thu, 1 Jul 2004 01:31:46 +0200



Rajmund Nowak wrote:

Kupiłem układ AT90S1200-12PI, do nóżek XTAL1 i XTAL2 podłączyłem jakiś
kwarc 12.000 MHz, a z jego wyprowadzeń jeszcze kondensatory 33 (z
podkreśleniem) do masy podłączyłem.
VCC zasilam 5V, a GND zwieram do masy zasilacza, razem z nóżkami
kondensatora.

A co z sygnalem resetu?

Program z powyższej strony nawet nie wykrywa sygnatury układu.

Nie wiem co to za program, ale sciagnij sobie YAAP i zrob porzadny
programator szeregowy z buforem wg. schematu wtyczki STK300.
Naprawde nie ma co oszczedzac na ukladzie za zlotowke, a moze
Ci on uratowac port komputera w razie jakiegos zwarcia.

Pozdrawiam
Piotr Wyderski



========
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Rajmund Nowak" <xxx_at_nospam_anonym.pl>
Subject: Re: Atmel AVR - zmontowałem lecz nie działa :]
Date: Thu, 1 Jul 2004 07:33:38 +0200


A co z sygnalem resetu?

Reset jest też podłaczony do jednej z linii lpt.

Nie wiem co to za program, ale sciagnij sobie YAAP i zrob porzadny
programator szeregowy z buforem wg. schematu wtyczki STK300.
Naprawde nie ma co oszczedzac na ukladzie za zlotowke, a moze
Ci on uratowac port komputera w razie jakiegos zwarcia.

Dzieki! Jeszcze sprobuje rozewrzec jeden z xtalów z sąsiednią nogą. Jest
tylko jeden schemat STk300?
pozdrawiam



========
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Konop" <konop13_at_nospam_gazeta.pl>
Subject: Re: Atmel AVR - zmontowałem lecz nie działa :]
Date: Thu, 1 Jul 2004 13:06:16 +0200


Dzieki! Jeszcze sprobuje rozewrzec jeden z xtalów z sąsiednią nogą. Jest
tylko jeden schemat STk300?
pozdrawiam

Z sąsiednią nogą??!! Słyszałem, że AVRki zabija zwarcie kwarcu... więc być
może powinieneś sobie kupić nowy procesor? :>...

Pozdrawiam
Konop
(przy wysyłaniu maila zmień 13 na po)



========
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Bielsky" <bielsky_WytnijTo_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: Atmel AVR - zmontowałem lecz nie działa :]
Date: Thu, 1 Jul 2004 09:29:52 +0200


Nie wiem co to za program,

Program jest w miarę przyzwoity.

Mam jeszcze jeden pomysł:
Ustaw w programie zegar na 1MHz. Możliwe, że masz włączony wewnętrzny
oscylator.



========
Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.p

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Rajmund Nowak" <nowak2000WYTNIJTO_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: Atmel AVR - zmontowałem lecz nie działa :]
Date: 1 Jul 2004 11:50:58 +0200


Mam jeszcze jeden pomysł:
Ustaw w programie zegar na 1MHz. Możliwe, że masz włączony wewnętrzny
oscylator.

Nie... Pogrzebałem trochę z układem i sygnatura zmieniła się z FFFFFF na
000000.
Czy po podłączeniu zasilania 5V procek z kwarcem powinien pobierać jakiś
prąd? Amperomierz nic nie wykazuje...


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

========
Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!piot

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Piotr Chmiel <piotr_at_nospam_topaz.zsel.lublin.pl>
Subject: =?ISO-8859-2?Q?Re=3A_Atmel_AVR_-_zmontowa=B3em_lecz_nie_dzi?=
Date: Thu, 1 Jul 2004 13:40:19 +0200


On Thu, 1 Jul 2004, Rajmund Nowak wrote:

Czy po pod=B3=B1czeniu zasilania 5V procek z kwarcem powinien pobiera=
=E6 jaki=B6
pr=B1d? Amperomierz nic nie wykazuje...

Jak ka=BFdy proc powinien :)


========
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Rajmund Nowak" <xxx_at_nospam_anonym.pl>
Subject: Re: Atmel AVR - zmontowałem lecz nie działa :]
Date: Thu, 1 Jul 2004 14:47:28 +0200


Nie wiem co to za program, ale sciagnij sobie YAAP i zrob porzadny
programator szeregowy z buforem wg. schematu wtyczki STK300.
Naprawde nie ma co oszczedzac na ukladzie za zlotowke, a moze
Ci on uratowac port komputera w razie jakiegos zwarcia.

Zamierzam zrobić programator wg schematu
http://www.electronics-lab.com/action/upload/index.php?action=downloadfile&filename=avr_ISP_simple_parallel_port_dongle.pdf&directory=Schematics
Myślałem też o
http://www.myplace.nu/avr/yaap/if_dongle.gif ze strony poleconego YAAPa.
Jeśli ktoś mógłby wyrazić o nich swoją opinię to proszę to zrobić jak
najszybciej, niedługo wychodzę po elementy. Który programator byście
zbudowali (mam wrażenie, że są prawie identyczne)?




========
Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!piot

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Piotr Chmiel <piotr_at_nospam_topaz.zsel.lublin.pl>
Subject: =?ISO-8859-2?Q?Re=3A_Atmel_AVR_-_zmontowa=B3em_lecz_nie_dzi?=
Date: Thu, 1 Jul 2004 22:41:08 +0200


On Thu, 1 Jul 2004, Rajmund Nowak wrote:

http://www.electronics-lab.com/action/upload/index.php?action=3Ddownloadf=
ile&filename=3Davr_ISP_simple_parallel_port_dongle.pdf&directory=3DSchemati=
cs
My=B6la=B3em te=BF o
http://www.myplace.nu/avr/yaap/if_dongle.gif ze strony poleconego YAAPa.

Polecam STK200/dongle zrobi=B3em i dzia=B3a dobrze.
Tylko ja u=BFy=B3em LS245 z dobrym skutkiem .
U=BFywam interfejsu razem z Yaapem i "Driver PORT I/O" i dzia=B3a
wysmienicie :) Rozpoznaje typ kontrolera i programuje poprawnie.
Wy=B6wietla nawet stosowny komunikat jak nie zasile uk=B3adu zewnetrznym
zasilaczem .

Jednym s=B3owem polecam STK200 !


========
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Tomasz Nowak" <nowak2000_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: Atmel AVR - zmontowałem lecz nie działa :]
Date: Thu, 1 Jul 2004 23:35:53 +0200


Polecam STK200/dongle zrobiłem i działa dobrze.

Właśnie zrobiłem ten niby oryginalny Atmela, paluchy bolą i nic nie działa
( Procek coś chyba prądu nie chce pobierać, bo miernik pokazuje przy
ustawieniu software'owym
reset on: 10 mA
reset off: 30mA
Kwarc 12MHz.
Tak jest dobrze?

Tylko ja użyłem LS245 z dobrym skutkiem .

W którym miejscu?

Jednym słowem polecam STK200 !

Dzięki, jeśli procek jest ok to zbuduje STK200.

PS. według dokumentacji powinien pobierać 2mA w stanie active przy 4MHz




========
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!piot

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Piotr Chmiel <piotr_at_nospam_topaz.zsel.lublin.pl>
Subject: =?ISO-8859-2?Q?Re=3A_Atmel_AVR_-_zmontowa=B3em_lecz_nie_dzi?=
Date: Fri, 2 Jul 2004 12:37:17 +0200



W=B3a=B6nie zrobi=B3em ten niby oryginalny Atmela, paluchy bol=B1 i nic=
nie dzia=B3a
( Procek co=B6 chyba pr=B1du nie chce pobiera=E6, bo miernik pokazuje pr=
zy
ustawieniu software'owym
reset on: 10 mA
reset off: 30mA
Kwarc 12MHz.

Skoro masz 30mA to chyba jednak "chce pobiera=E6" :)


Tylko ja u=BFy=B3em LS245 z dobrym skutkiem .
W kt=F3rym miejscu?

No zamiast 74LS244 miedzy LPT a AVRem .


Jednym s=B3owem polecam STK200 !

Dzi=EAki, je=B6li procek jest ok to zbuduje STK200.

PS. wed=B3ug dokumentacji powinien pobiera=E6 2mA w stanie active przy 4M=
Hz

no ale ty pod=B3=B1czy=B3e=B6 12Mhz !


========
Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!piot

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Piotr Chmiel <piotr_at_nospam_topaz.zsel.lublin.pl>
Subject: =?ISO-8859-2?Q?Re=3A_Atmel_AVR_-_zmontowa=B3em_lecz_nie_dzi?=
Date: Fri, 2 Jul 2004 12:46:54 +0200


On Fri, 2 Jul 2004, Piotr Chmiel wrote:

PS. wed=B3ug dokumentacji powinien pobiera=E6 2mA w stanie active przy =
4MHz

raczej 2mA dla stanu idle i jaki=B6 7mA dla stanu active


========
Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Tomasz Nowak" <nowak2000_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: Atmel AVR - zmontowałem lecz nie działa :]
Date: Fri, 2 Jul 2004 13:25:23 +0200


raczej 2mA dla stanu idle i jakiś 7mA dla stanu active

Datasheet mówi (dla 4MHz) o 0,4mA jeśli dobrze czytam



========
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!piot

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Piotr Chmiel <piotr_at_nospam_topaz.zsel.lublin.pl>
Subject: =?ISO-8859-2?Q?Re=3A_Atmel_AVR_-_zmontowa=B3em_lecz_nie_dzi?=
Date: Fri, 2 Jul 2004 13:44:36 +0200


On Fri, 2 Jul 2004, Tomasz Nowak wrote:

raczej 2mA dla stanu idle i jaki=B6 7mA dla stanu active
Datasheet m=F3wi (dla 4MHz) o 0,4mA je=B6li dobrze czytam

=BCle czytasz !!! =BFaden mikrokontroler nie pobiera tak ma=B3o pr=B1du
(przy 4MHz) !!!!

najpierw 2mA - teraz 0.4mA - zaraz napiszesz =BFe czerpie energie z
kosmosu i wog=F3le nie trzeba go zasila=E6 (zastan=F3w sie nad tym)


========
Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Tomasz Nowak" <nowak2000_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: Atmel AVR - zmontowałem lecz nie działa :]
Date: Fri, 2 Jul 2004 16:27:57 +0200


Datasheet mówi (dla 4MHz) o 0,4mA jeśli dobrze czytam
źle czytasz !!! żaden mikrokontroler nie pobiera tak mało prądu
(przy 4MHz) !!!!

najpierw 2mA - teraz 0.4mA - zaraz napiszesz że czerpie energie z
kosmosu i wogóle nie trzeba go zasilać (zastanów sie nad tym)

AT90S1200
. Power Consumption at 4 MHz, 3V, 25°C



========
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!piot

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Piotr Chmiel <piotr_at_nospam_topaz.zsel.lublin.pl>
Subject: =?ISO-8859-2?Q?Re=3A_Atmel_AVR_-_zmontowa=B3em_lecz_nie_dzi?=
Date: Fri, 2 Jul 2004 17:15:16 +0200


On Fri, 2 Jul 2004, Tomasz Nowak wrote:

Datasheet m=F3wi (dla 4MHz) o 0,4mA je=B6li dobrze czytam
=BCle czytasz !!! =BFaden mikrokontroler nie pobiera tak ma=B3o pr=B1du
(przy 4MHz) !!!!

najpierw 2mA - teraz 0.4mA - zaraz napiszesz =BFe czerpie energie z
kosmosu i wog=F3le nie trzeba go zasila=E6 (zastan=F3w sie nad tym)

AT90S1200
. Power Consumption at 4 MHz, 3V, 25=B0C
- Active: 2.0 mA
- Idle Mode: 0.4 mA
- Power-down Mode: <1 uA.

To 2mA to si=EA tyczy do napi=EAcia zasilania 3V .
A ja pisa=B3em dla 5V .


========
Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.p

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Tomasz Nowak" <nowak2000WYTNIJTO_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: Atmel AVR - zmontowałem lecz nie działa :]
Date: 2 Jul 2004 12:10:52 +0200


Używam interfejsu razem z Yaapem i "Driver PORT I/O" i działa
wysmienicie :) Rozpoznaje typ kontrolera i programuje poprawnie.
Wyświetla nawet stosowny komunikat jak nie zasile układu zewnetrznym
zasilaczem .

Czy po podłączeniu programatora bez zasilania i kontrolera YAAP wykrywa STK200?
A po podłączeniu napięcia?

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

========
Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!piot

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Piotr Chmiel <piotr_at_nospam_topaz.zsel.lublin.pl>
Subject: =?ISO-8859-2?Q?Re=3A_Atmel_AVR_-_zmontowa=B3em_lecz_nie_dzi?=
Date: Fri, 2 Jul 2004 12:45:53 +0200


On Fri, 2 Jul 2004, Tomasz Nowak wrote:

U=BFywam interfejsu razem z Yaapem i "Driver PORT I/O" i dzia=B3a
wysmienicie :) Rozpoznaje typ kontrolera i programuje poprawnie.
Wy=B6wietla nawet stosowny komunikat jak nie zasile uk=B3adu zewnetrzny=
m
zasilaczem .

Czy po pod=B3=B1czeniu programatora bez zasilania i kontrolera YAAP wykry=
wa STK200?

NIE wykrywa!

A po pod=B3=B1czeniu napi=EAcia?

NIE wykrywa !

zauwa=BF =BFe stk200 to tylko bramki tr=F3jstanowe (buffor)
wiec program nie jest w stanie rozpozna=E6 czy co=B6 jest na LPT
wpi=EAte czy nie !


========
Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Tomasz Nowak" <nowak2000_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: Atmel AVR - zmontowałem lecz nie działa :]
Date: Fri, 2 Jul 2004 13:27:18 +0200


zauważ że stk200 to tylko bramki trójstanowe (buffor)
wiec program nie jest w stanie rozpoznać czy coś jest na LPT
wpięte czy nie !

Przecież po to łączy się we wtyczce LPT piny 2 z 12 i 3 z 11, żeby można
było wykryć programator i jego rodzaj.



========
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!piot

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Piotr Chmiel <piotr_at_nospam_topaz.zsel.lublin.pl>
Subject: =?ISO-8859-2?Q?Re=3A_Atmel_AVR_-_zmontowa=B3em_lecz_nie_dzi?=
Date: Fri, 2 Jul 2004 13:48:31 +0200


On Fri, 2 Jul 2004, Tomasz Nowak wrote:

zauwa=BF =BFe stk200 to tylko bramki tr=F3jstanowe (buffor)
wiec program nie jest w stanie rozpozna=E6 czy co=B6 jest na LPT
wpi=EAte czy nie !

Przecie=BF po to =B3=B1czy si=EA we wtyczce LPT piny 2 z 12 i 3 z 11, =BF=
eby mo=BFna
by=B3o wykry=E6 programator i jego rodzaj.

mo=BFe i tak :) , wida=E6 jak sobie w yaapie ustawisz typ interfejsu na
autodetect to ci wykryje stk200 !

Ale skoro wiesz ze to stk200 to ustaw domyslnie na stk200 :)
I odpowiedni LPT :)


========
Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.task.gda.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Tomasz Nowak" <nowak2000_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: Atmel AVR - zmontowałem lecz nie działa :]
Date: Fri, 2 Jul 2004 16:32:10 +0200


Użytkownik "Piotr Chmiel" <piotr_at_nospam_topaz.zsel.lublin.pl> napisał w wiadomości
news:20040702134443.F84344_at_nospam_topaz.zsel.lublin.pl...
On Fri, 2 Jul 2004, Tomasz Nowak wrote:

[...]widać jak sobie w yaapie ustawisz typ interfejsu na
autodetect to ci wykryje stk200 !
Ale skoro wiesz ze to stk200 to ustaw domyslnie na stk200 :)
I odpowiedni LPT :)

Mam ustawione stk300, i wiem co to znaczy autodetect :) poszukam tylko
innego procka (może przez ten kwarc się uszkodził)...
Dzięki za pomoc!



========
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Tomasz Nowak" <nowak2000_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: Atmel AVR - zmontowałem lecz nie działa :]
Date: Wed, 7 Jul 2004 13:02:20 +0200


[...]
Polecam STK200/dongle zrobiłem i działa dobrze.
Tylko ja użyłem LS245 z dobrym skutkiem .
[...]
Jednym słowem polecam STK200 !

Według jakiego schematu zrobiłeś STK200?
ten ja zrobiłem:
http://www.iready.org/projects/uinternet/ispdongle.pdf
z diodą i elektrolitem:
http://toxygen.net/avr/
MISO z pull-up:
http://stud.wsi.edu.pl/~sikrolb/schematy-programator_stk200.html
stk300, ale bardzo podobny:
http://freefm.pluton.one.pl/mike/avr/programowanie.html



========
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!piot

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Piotr Chmiel <piotr_at_nospam_topaz.zsel.lublin.pl>
Subject: =?ISO-8859-2?Q?Re=3A_Atmel_AVR_-_zmontowa=B3em_lecz_nie_dzi?=
Date: Wed, 7 Jul 2004 14:04:08 +0200


On Wed, 7 Jul 2004, Tomasz Nowak wrote:

[...]
Polecam STK200/dongle zrobi=B3em i dzia=B3a dobrze.
Tylko ja u=BFy=B3em LS245 z dobrym skutkiem .
[...]
Jednym s=B3owem polecam STK200 !

Wed=B3ug jakiego schematu zrobi=B3e=B6 STK200?

http://www.zsel.lublin.pl/~piotr/stk200/stk.html

tu daje link do mojej strony, gdzie umie=B6ci=B3em instrukcje i schematy
wed=B3ug kt=F3rych zrobi=B3em interfejs

pozdr,



========
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Tomasz Nowak" <nowak2000_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: Atmel AVR - zmontowałem lecz nie działa :]
Date: Thu, 8 Jul 2004 22:32:43 +0200


http://www.zsel.lublin.pl/~piotr/stk200/stk.html
tu daje link do mojej strony, gdzie umieściłem instrukcje i schematy
według których zrobiłem interfejs

Hurra!!! Działa!!
Dzięki Piotr - wszystko poprawiłem, kupiłem AT90S2313 i zaczynam zabawę...
no może jutro zacznę :) Tamten procek się chyba spalił, bo pół ampera nie
widziałem w datasheecie ;)
pozdrawiam



========
Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news-fra1.dfn.de!newsfeed.ision.net!ision!news.belwue.de!feed.news.tiscali.de!news.tiscali.de!not-for-mai