Ja =?iso-8859-2?Q?ju=BF_g=B3upi_jestem._Co_tu_jest_=BCle=3F?=



Masz problem? Zapytaj na forum elektroda.pl

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: tszczesn_at_nospam_pay.com.pl (Tomasz =?iso-8859-2?Q?Szcze=B6niak?=)
Subject: Ja =?iso-8859-2?Q?ju=BF_g=B3upi_jestem._Co_tu_jest_=BCle=3F?=
Date: Sun, 18 Aug 2002 16:13:08 +0000 (UTC)


Układ jak na schemacie poniżej:

+200V E T1 C
----------------------------------- -----------o--- Wy
\ / |
--- |
| B |
| ---
--- | | R3
| | | |
| | R1 | |
| | ---
--- |
| |
We | \ | |----o
------------|+ \ | | |
| \ |----| B |/ C | ---
| ----| |---| T2 | | | R4
| / |----| | | | |
----|- / R2 \ E | | |
| | / | | ---
| | | |
| | | |
----------------------------------- |
| |
| |
--- ---
GND GND



Elementy: R1 - 360k, R2 - 100k, R3 - 3M, R4 - 300k
T1 - MPSA92, T2 - MPSA42, 1/4 LM324 (zasilany +-15V)

Onjaw jest taki - napięcie wyjściowe jest sporo za duże, zmienia się
ze zmianą wysokiego napięcia zasilającego choć nie powinno. Napięcie
na wyjściu LM324 to -10V, na bazie T2 -6V, powinien być więc zatkany,
a przez R1 płynie około 60uA (im większe napięcie zasilania tym więcej)
Jednocześnie regulująn napięcie wejściowe reguluje się napięcie wyjściowe,
choć cały czas jest tak ze dwa razy większe, a na wyjściu WO jest
ciągle ok -10V. Po odłączeniu R2, tak że baza T2 wisi w powietrzu jest
wszytsko OK - na wyjściu jest 0V, więc prąd zerowy T2 nie koże powodować
takich efektów (zresztą wynosi on katalogowo 0.1uA max, a nie 60).
Ki czort w tym siedzi, bo mi się już pomysły skończyły?


--
Tomasz Szczesniak

tszczesn_at_nospam_elka.pw.edu.pl - Nie używać, niedługo go stracę
tszczesn_at_nospam_pay.com.pl
FIDO: 2:480/127.134 HYDEPARK moderator
http://www.pay.com.pl/oldradio

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: tszczesn_at_nospam_pay.com.pl (Tomasz =?iso-8859-2?Q?Szcze=B6niak?=)
Subject: Re: Ja =?iso-8859-2?Q?ju=BF_g=B3upi_jestem._Co_tu_jest_=BCle=3F?=
Date: Sun, 18 Aug 2002 20:10:06 +0000 (UTC)


Dnia Sun, 18 Aug 2002 17:40:34 +0200, osoba podająca się za Zbino
<zew_at_nospam_NOSPAMpoczta.onet.pl> napisała:

Elementy: R1 - 360k, R2 - 100k, R3 - 3M, R4 - 300k
T1 - MPSA92, T2 - MPSA42, 1/4 LM324 (zasilany +-15V)
A nie prościej taki schemat żucić na stronkę. Może by było coś widać.

Nie prościej, bo:

[1]Wiem, że nieładnie jest się czepiać ortografów, ale moja cierpliwość
jest już na wykończeniu (zwłaszcza dzisiaj). Do cholery, są przecież jakieś
reguły w tym języku!

--
Tomasz Szczesniak

tszczesn_at_nospam_elka.pw.edu.pl - Nie używać, niedługo go stracę
tszczesn_at_nospam_pay.com.pl
FIDO: 2:480/127.134 HYDEPARK moderator
http://www.pay.com.pl/oldradio

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: tszczesn_at_nospam_pay.com.pl (Tomasz =?iso-8859-2?Q?Szcze=B6niak?=)
Subject: Re: Ja =?iso-8859-2?Q?ju=BF_g=B3upi_jestem._Co_tu_jest_=BCle=3F?=
Date: Sun, 18 Aug 2002 20:10:08 +0000 (UTC)


Dnia 18 Aug 2002 18:13:57 +0200, osoba podająca się za Rubik
<jacek_at_nospam_retsat1.com.pl> napisała:

Na moje chłopskie oko to postaw byle jaką diodę między bazę a GND T2 tak
bys nie ściągał bazy tak daleko w minus bo sie robi z tranzystora
zenerka (około 6V)i się pojawiaja upływności w kolektorze.
Pozdro :-)

Wcześniej tam była dioda (zenerka zabezpieczająca OA przed spaleniem
w przypadku przebicia tranzystora), zresztą fakt zZenerowania się złącza
BE nie powinien wpływać na prąd kolektora. Po prostu czarna magia.

--
Tomasz Szczesniak

tszczesn_at_nospam_elka.pw.edu.pl - Nie używać, niedługo go stracę
tszczesn_at_nospam_pay.com.pl
FIDO: 2:480/127.134 HYDEPARK moderator
http://www.pay.com.pl/oldradio

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: jacek_at_nospam_retsat1.com.pl (Rubik)
Subject: Re: Ja =?ISO-8859-2?Q?ju=BF_g=B3upi_jestem=2E_Co_tu_je?= =?ISO-8859-2?Q?st_=BCle=3F?=
Date: 18 Aug 2002 21:33:57 +0200


A jednak spróbuj np 1N4148, nie zaszkodzi (nie myslałem o zenerce).


Dnia 02-08-18 22:10, Użytkownik Tomasz Szcześniak napisał:
Dnia 18 Aug 2002 18:13:57 +0200, osoba podająca się za Rubik
<jacek_at_nospam_retsat1.com.pl> napisała:


Na moje chłopskie oko to postaw byle jaką diodę między bazę a GND T2 tak
bys nie ściągał bazy tak daleko w minus bo sie robi z tranzystora
zenerka (około 6V)i się pojawiaja upływności w kolektorze.
Pozdro :-)


Wcześniej tam była dioda (zenerka zabezpieczająca OA przed spaleniem
w przypadku przebicia tranzystora), zresztą fakt zZenerowania się złącza
BE nie powinien wpływać na prąd kolektora. Po prostu czarna magia.




--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.misc.elektronika


Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Fish" <apf_jf_at_nospam_bledneslowo.poczta.onet.pl>
Subject: Re: Ja już głupi jestem. Co tu jest źle?
Date: Mon, 19 Aug 2002 10:29:41 +0200


... Po prostu czarna magia.


Włącz pomiędzy bazę i emiter T1 rezystorek tak na oko 47k-100k
Dzięki temu T1 będzie mógł się w końcu zatkać i nie będzie puszczał bez
potrzeby napięcia na wyjście.

Inna sprawa, że jeżeli przez R1 płynie 60 uA to nie jest to zdrowy objaw w
zatkanym tranzystorze. On na pewno ma prawo te 200V pomiedzy CE (a 210V
pomiedzy CB ) wytrzymac?????

Spróbuj może zamiast T2 włożyć BF422

Zresztą przy takiej dużej dysproporcji napięć lepiej IMHO byłoby włączyć T2
w układ wspólnej bazy (E przez rezystor do wyjścia LM324, C do bazy T1, B do
+15V, a o 100k pomiedzy BE T1 i 10k pomiedzy BE T2 tez nie nalezy
zapominać )

Wróć......... zapomniałem że LM324 nie jest typu rail to rail i pomiedzy
wyjściem z zasilaniem może być powyżej 1V a to by już wysterowało T2 :-(


--
Janusz



Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: tszczesn_at_nospam_pay.com.pl (Tomasz =?iso-8859-2?Q?Szcze=B6niak?=)
Subject: Re: Ja =?iso-8859-2?Q?ju=BF_g=B3upi_jestem._Co_tu_jest_=BCle=3F?=
Date: Mon, 19 Aug 2002 22:21:36 +0000 (UTC)


Dnia Mon, 19 Aug 2002 10:29:41 +0200, osoba podająca się za Fish
<apf_jf_at_nospam_bledneslowo.poczta.onet.pl> napisała:


Włącz pomiędzy bazę i emiter T1 rezystorek tak na oko 47k-100k
Dzięki temu T1 będzie mógł się w końcu zatkać i nie będzie puszczał bez
potrzeby napięcia na wyjście.

Zapomniałem go dorysować, w naturze jest i ma całe 10k.

Inna sprawa, że jeżeli przez R1 płynie 60 uA to nie jest to zdrowy objaw w
zatkanym tranzystorze. On na pewno ma prawo te 200V pomiedzy CE (a 210V
pomiedzy CB ) wytrzymac?????
Spróbuj może zamiast T2 włożyć BF422

Próbowałem MPSA42 i 2N6515 - oba mają obowiązek wytrzymać 300V (katalogowo).

Zresztą przy takiej dużej dysproporcji napięć lepiej IMHO byłoby włączyć T2
w układ wspólnej bazy (E przez rezystor do wyjścia LM324, C do bazy T1, B do
+15V, a o 100k pomiedzy BE T1 i 10k pomiedzy BE T2 tez nie nalezy
zapominać )

Mogę i tak pokombinować (zamiast +15 będzie +5, bo akurat takie mam w
układzie), ale nie wiem, co to zmieni - tu przez zatkany tranzystor
płynie duży (60uA) prąd... Ostatnio jak obaliłem prawa fizyki winnym
okazał się cieniusienki drucik zwierający jede rezystor, ale tu sprawdziłem,
zwarć nie ma...


--
Tomasz Szczesniak

tszczesn_at_nospam_elka.pw.edu.pl - Nie używać, niedługo go stracę
tszczesn_at_nospam_pay.com.pl
FIDO: 2:480/127.134 HYDEPARK moderator
http://www.pay.com.pl/oldradio

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Fish" <apf_jf_at_nospam_bledneslowo.poczta.onet.pl>
Subject: Re: Ja już głupi jestem. Co tu jest źle?
Date: Tue, 20 Aug 2002 22:15:20 +0200



Próbowałem MPSA42 i 2N6515 - oba mają obowiązek wytrzymać 300V
(katalogowo).


A oscyloskop to Kolega przeciwko temu układowi używał?
Bo wydaje mi się że pozostała już tylko jedna możliwość - wzbudzanie się
układu.
Szczególnie, że jak się domyślam układ ma na razie postać stawonoga :-) a to
zdecydownie ułatwia przekształcanie stabilizatorów napięcia na generatory.


--
Janusz

Pamietaj!!! Amatorzy zbudowali Arke, a profesjonalisci Titanic'a :-)