problem z programowaniem Atmela



Masz problem? Zapytaj na forum elektroda.pl

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Gabriel" <geyb_at_nospam_klub.chip.pl>
Subject: problem z programowaniem Atmela
Date: Thu, 26 Sep 2002 15:11:05 +0200


Witajcie!
Piszę, bo mam dziwny problem. Zachciało mi się zrobić układ, w którym
głównym elementem będzie Atmel AVR 90S8535. Układzik fajny, ale nie o nim
mowa. Pomyślałem sobie, że warto mieć programator do niego, bo latać za
każdym razem do kogoś, to lekkie przegięcie. Na stronach Atmela jest schemat
programatora ISP, głównym elementem jest AVR90S1200. Odpowiedni soft
skomplilowałem pod AVR Studio, pobiegłem do wrocławskiej firny "EPROM" i tam
zaprogramowali mi 1200. Niestety układ nie działa... Co robić? Sprawdziłem
wszystko, pozmieniałem niektóre elementy i nic. Pojechałem jeszcze raz do
EPROMU z dyskietką. Okazało się, że układ pięknie się dał zaprogramować (do
flasha), ale gdy gościu włącza weryfikację już zaprogramowanego układu, przy
98% pojawia się błąd. Trzy inne kości 1200 miały ten sam efekt. AVR-ek 1213
też się sypał, ale juz przy 96%. Sprawdzaliśmy przy włączonych różnych
opcjach - czyszczenie przed zapisem, sprawdzanie, czy flash jest pusty itp.
Zapis przechodzi bez problemów, natomiast gdy włączy się weryfikację, jako
osobne zadanie, wyskakuje błąd. I co ja mam o tym myśleć? Programator w
EPROMie mają sprawny. Ktoś mi może jakoś pomóc? Może coś źle robię, albo co?
Zmajstrowałem też prosty programator ISP na złączu LPT, taki z bramą 245.
Niestety też coś nie chce działać - na SCK jest ładny przebieg rzędu 40 kHz,
na MOSI i MISO jakieś bzduy. Jedna linia jest czysta, a na drugiej pojawiają
się bardzo krótkie (w stosunku do SCK) impulsy. Co jest grane? Czy P166 MHz
i win95 są zbyt wolne? Już mnie trafia, bo nie kupię sobie za 900 zł
programatora. Może ktoś z Was mieszka we Wrocławiu i zaprogramowałby mi
AT90S1200? Już tracę cierpliwość, Chciałbym móc zobaczyć odpowiedź na
komentę "S"...

Pozdrawiam, Gabriel

p.s.
gdyby można bylo kupić gdzieś tanio Dallasa DS89C420, nie wrzepiałbym się w
ogóle w AVR-ki i programator ISP...



Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Izydor <arizka_at_nospam_friko5.onet.pl>
Subject: Re: problem z programowaniem Atmela
Date: 26 Sep 2002 18:00:16 GMT


Gabriel napisał:

Nie umiem pomóc, ale chcę się tylko podczepić z podobnym problemem

Zmajstrowałem też prosty programator ISP na złączu LPT, taki z bramą 245.
Niestety też coś nie chce działać - na SCK jest ładny przebieg rzędu 40 kHz,
na MOSI i MISO jakieś bzduy. Jedna linia jest czysta, a na drugiej pojawiają
się bardzo krótkie (w stosunku do SCK) impulsy. Co jest grane? Czy P166 MHz
i win95 są zbyt wolne? Już mnie trafia, bo nie kupię sobie za 900 zł

Ja zmajstrowałem taki bez 245 (tylko dwa rezystory) i działał mi pięknie przez
parę dni aż do dzisiaj. Płytka testowa ta sama, procesor sprawny (bo poprzedni
program działa prawidłowo), nic się nie zmieniało - tylko program. Teraz
programator nie potrafi odczytać sygnatury układu (at90s8515) i odmawia
programowania. Nie wiem, co się stało. Połączenia sprawdziłem. Ten AVR był
często programowany, ale do limitu 1000 programowań raczej na pewno nie
dotarłem. Czy może to być jakoś związane z tym, że mój program sam używał SPI?
Wydaje mi się, że nie, ale nie mam pomysłów. Z bitami fuse też się nie
bawiłem.

Iz.


Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Menos" <autosc_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: problem z programowaniem Atmela
Date: Sat, 28 Sep 2002 16:28:18 +0200



Teraz
programator nie potrafi odczytać sygnatury układu (at90s8515) i odmawia
programowania. Nie wiem, co się stało. Połączenia sprawdziłem.

Mnie spotkalo to samo.
Tez z ukladem at90s8515.
Gdy byl nowy sygnatura byla ok.
Po jednokrotnym programowaniu sygnatura ID juz mu nieodpowiada.
Programator 100% ok, wszystkie kostki ida gladko, tylko z tym scalakiem mu
sie nie pasi.
Po wylaczeniu sprawdzania sygnatury jest ok, da sie poprawnie programowac z
weryfikacja.
Pozdr.

Menos




Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "teedd" <tadekj_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: problem z programowaniem Atmela
Date: Fri, 27 Sep 2002 11:21:47 +0200


Czesc.
Ja programuje AT90S8535 (Pecel) przy pomocy programatorka na zlaczu LPT tez
wedlug schematu z artykulow o Pecelu na notebooku P100 z W95 i
zainstalowanym Bascomem AVR. Nigdy nie mialem problemow.
teedd



Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Jacek Meyerhold" <jacekmey_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: problem z programowaniem Atmela
Date: Sat, 28 Sep 2002 16:51:42 +0200


Użytkownik "Gabriel" <geyb_at_nospam_klub.chip.pl> napisał w wiadomości
news:amvg78$h04$1_at_nospam_news2.tpi.pl...
=>Probowales moze fbprg?? musisz sobie wygoglac.
Mnie AVRProg dziala ladnie.

--
Pozdrawiam,
Jacek


Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Adam Dybkowski <adybkows_at_nospam_amwaw.edu.pl>
Subject: Re: problem z programowaniem Atmela
Date: Sat, 28 Sep 2002 19:06:23 +0200


Gabriel wrote:

Piszę, bo mam dziwny problem. Zachciało mi się zrobić układ, w którym
głównym elementem będzie Atmel AVR 90S8535. Układzik fajny, ale nie o nim
mowa. Pomyślałem sobie, że warto mieć programator do niego, bo latać za
każdym razem do kogoś, to lekkie przegięcie.

http://www.amwaw.edu.pl/~adybkows/elka/ispprog.html

Sam programator bedzie kosztowal Cie pare zl i kilka minut lutowania.

--

Adam Dybkowski
adybkows_at_nospam_amwaw.edu.pl
http://www.amwaw.edu.pl/~adybkows


Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Gabriel" <geyb_at_nospam_klub.chip.pl>
Subject: Re: problem z programowaniem Atmela
Date: Sun, 29 Sep 2002 09:29:53 +0200


Problem rozwiązany - w EPROMie mają walnięty programator. U kolegi poszło
bez problemów.

Pozdrawiam, Gabriel

p.s.
Dziękuję wszystkim za okazaną chęć pomocy :-))