ATX problem - za niskie 12V i brak PowerGood



Masz problem? Zapytaj na forum elektroda.pl

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "bozoni" <bozoniUSUN_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: ATX problem - za niskie 12V i brak PowerGood
Date: Wed, 13 Oct 2004 22:43:34 +0200


Witam,
stanął wiatrak, zasilacz wydał ostrzegawczy sygnał zapachowy i zasnął.
Zasilacz MGB-300ATX, Y-B200 ATX Ver.2.5 - bardzo oszczędna aplikacja.

Wymieniłem uszkodzoną Szczotkę SBL1040CT, dziurawe kondensatory od -12V,
3,3V i na wszelki od +5V też. Zasilacz chodzi tylko jak trzymam zwarty
PWR-ON (obciążone 3V3 i 5V), wszystkie napięcia OK oprócz 10,5V które nie
chce mieć 12V. No i PowerGood jest niski i słychać delikatne szeleszczenie.
Co może z nim być?

Kontroler jakiś dziwny (2003 IFCN190219E), nie mogę go znaleźć, GND na 12,
PowerGood na 9, wyjścia 7 i 8.

pozdrawiam
bozoni



========
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "bozoni" <bozoniUSUN_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: ATX problem - za niskie 12V i brak PowerGood
Date: Wed, 13 Oct 2004 23:08:33 +0200




Zasilacz MGB-300ATX, Y-B200 ATX Ver.2.5 - bardzo oszczędna aplikacja.

Wymieniłem uszkodzoną Szczotkę SBL1040CT, dziurawe kondensatory od -12V,
3,3V i na wszelki od +5V też. Zasilacz chodzi tylko jak trzymam zwarty
PWR-ON (obciążone 3V3 i 5V), wszystkie napięcia OK oprócz 10,5V które nie
chce mieć 12V. No i PowerGood jest niski i słychać delikatne
szeleszczenie.

Poprawiam się: po _porządnym_ obciążeniu 3v3 i 5v wszystkie napięcia razem z
PG są OK - dalej jednak nie chce pozostać włączony po puszczeniu PWR-ON i
świergocze niezbyt głośno...

bozoni



========
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "EM" <edim123_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: ATX problem - za niskie 12V i brak PowerGood
Date: Thu, 14 Oct 2004 15:13:52 +0200


Poprawiam się: po _porządnym_ obciążeniu 3v3 i 5v wszystkie napięcia razem
z
PG są OK - dalej jednak nie chce pozostać włączony po puszczeniu PWR-ON i
świergocze niezbyt głośno...
PWR_ON musi być do masy, aby działało. Jest ono sterowane z płyty głównej.
Jeżeli coś świszczy przy obciążeniu powyżej kilkunastu watów, to coś jeszcze
jest nie tak. Ogólnie proponuję wymienić kondensatory elektrolityczne od
przetwornicy stand-by oraz te w sterowniu tranzystorów wysokonapięciowych na
jakieś pożądne i nowe.
Pozdr
EM



========
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "bozoni" <bozoniUSUN_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: ATX problem - za niskie 12V i brak PowerGood
Date: Thu, 14 Oct 2004 15:25:54 +0200



PWR_ON musi być do masy, aby działało. Jest ono sterowane z płyty głównej.

Jasne! Nie wiem dlaczego, ale myślałem że PWR_ON idzie bezpośrednio do
przycisku na obudowie...

Jeżeli coś świszczy przy obciążeniu powyżej kilkunastu watów, to coś
jeszcze
jest nie tak. Ogólnie proponuję wymienić kondensatory elektrolityczne od
przetwornicy stand-by oraz te w sterowniu tranzystorów wysokonapięciowych
na
jakieś pożądne i nowe.
Pozdr
EM

Dzięki, pozdrawiam
bozoni



========
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "kubala" <cubah_at_nospam_tlen.pl>
Subject: Re: ATX problem - za niskie 12V i brak PowerGood
Date: Thu, 14 Oct 2004 10:27:49 +0200



"bozoni" <bozoniUSUN_at_nospam_poczta.onet.pl> wrote in message
news:ckk42n$512$1_at_nospam_news.onet.pl...
Witam,
stanął wiatrak, zasilacz wydał ostrzegawczy sygnał zapachowy i zasnął.
Zasilacz MGB-300ATX, Y-B200 ATX Ver.2.5 - bardzo oszczędna aplikacja.

Wymieniłem uszkodzoną Szczotkę SBL1040CT, dziurawe kondensatory od -12V,
3,3V i na wszelki od +5V też. Zasilacz chodzi tylko jak trzymam zwarty
PWR-ON (obciążone 3V3 i 5V), wszystkie napięcia OK oprócz 10,5V które nie
chce mieć 12V. No i PowerGood jest niski i słychać delikatne
szeleszczenie.
Co może z nim być?

Kontroler jakiś dziwny (2003 IFCN190219E), nie mogę go znaleźć, GND na 12,
PowerGood na 9, wyjścia 7 i 8.
Wymien go!

pozdrawiam
bozoni





========
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "kubala" <cubah_at_nospam_tlen.pl>
Subject: Re: ATX problem - za niskie 12V i brak PowerGood
Date: Thu, 14 Oct 2004 10:32:26 +0200



"bozoni" <bozoniUSUN_at_nospam_poczta.onet.pl> wrote in message
news:ckk42n$512$1_at_nospam_news.onet.pl...
Witam,
stanął wiatrak, zasilacz wydał ostrzegawczy sygnał zapachowy i zasnął.
Zasilacz MGB-300ATX, Y-B200 ATX Ver.2.5 - bardzo oszczędna aplikacja.

Wymieniłem uszkodzoną Szczotkę SBL1040CT, dziurawe kondensatory od -12V,
3,3V i na wszelki od +5V też. Zasilacz chodzi tylko jak trzymam zwarty
PWR-ON (obciążone 3V3 i 5V), wszystkie napięcia OK oprócz 10,5V które nie
chce mieć 12V. No i PowerGood jest niski i słychać delikatne
szeleszczenie.
Co może z nim być?

Kontroler jakiś dziwny (2003 IFCN190219E), nie mogę go znaleźć, GND na 12,
PowerGood na 9, wyjścia 7 i 8.


jaka firma? jaki znaczek?


pozdrawiam
bozoni





========
Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "kubala" <cubah_at_nospam_tlen.pl>
Subject: Re: ATX problem - za niskie 12V i brak PowerGood
Date: Thu, 14 Oct 2004 10:41:46 +0200



"bozoni" <bozoniUSUN_at_nospam_poczta.onet.pl> wrote in message
news:ckk42n$512$1_at_nospam_news.onet.pl...
Witam,
stanął wiatrak, zasilacz wydał ostrzegawczy sygnał zapachowy i zasnął.
Zasilacz MGB-300ATX, Y-B200 ATX Ver.2.5 - bardzo oszczędna aplikacja.

Wymieniłem uszkodzoną Szczotkę SBL1040CT, dziurawe kondensatory od -12V,
3,3V i na wszelki od +5V też. Zasilacz chodzi tylko jak trzymam zwarty
PWR-ON (obciążone 3V3 i 5V), wszystkie napięcia OK oprócz 10,5V które nie
chce mieć 12V. No i PowerGood jest niski i słychać delikatne
szeleszczenie.
Co może z nim być?

Kontroler jakiś dziwny (2003 IFCN190219E), nie mogę go znaleźć, GND na 12,
PowerGood na 9, wyjścia 7 i 8.

Sprawdz cos z tego moze :
Mullard:
TDA2640
TDA2581
SGS
L4960
L4962 (16-pin DIL package. Output current up to 1.5A)
L4964 (special 15-pin enclosure. Output current up to 4A)
Texas Instruments
TL494
TL497




========
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: =?UTF-8?B?xYF1a2FzeiBTb2vDs8WC?= <el_es_at_nospam_p0cz74.0n37.pl>
Subject: Re: ATX problem - za niskie 12V i brak PowerGood
Date: Thu, 14 Oct 2004 12:06:16 +0200


U=C5=BCytkownik bozoni napisa=C5=82:
Witam,
stan=C2=B1=C2=B3 wiatrak, zasilacz wyda=C2=B3 ostrzegawczy sygna=C2=B3 =
zapachowy i zasn=C2=B1=C2=B3.
Zasilacz MGB-300ATX, Y-B200 ATX Ver.2.5 - bardzo oszcz=C3=AAdna aplikac=
ja.
=20
Wymieni=C2=B3em uszkodzon=C2=B1 Szczotk=C3=AA SBL1040CT, dziurawe konde=
nsatory od -12V,
3,3V i na wszelki od +5V te=C2=BF. Zasilacz chodzi tylko jak trzymam zw=
arty
PWR-ON (obci=C2=B1=C2=BFone 3V3 i 5V),
[...]
To akurat tak ma by=C4=87 OIMW. Pwr-on do masy.

pozdrawiam
bozoni
=20
=20
--=20
| W T F |
| O M F G |
| I HATE 1337 |
|speak so damn|
|much it hurts|

========
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mai

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "greg" <xgrzes_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: ATX problem - za niskie 12V i brak PowerGood
Date: Thu, 14 Oct 2004 20:59:46 +0200


a 12V pojawi sie przy wiekzym obciazeniu...nei jest ono stabilizowane, a
wytwarzane "przy okazji"



========
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai