Re: Jak dziala czajnik elektryczny?



Masz problem? Zapytaj na forum elektroda.pl z bramką pl.misc.elektronika!

Poprzedni Następny
Wiadomoœć
spis treści
From: jfox_at_nospam_friko6.onet.pl (J.F.)
Subject: Re: Jak dziala czajnik elektryczny?
Date: Sun, 13 Dec 1998 16:04:20 GMT


On Fri, 11 Dec 98 17:19:02 +0100, Janusz Charchut wrote:
Czesc Olgierd!
OC> Dzięki takiej konstrukcji sprawny czajnik wyłącza się
OC> wtedy, gdy woda rzeczywiście wrze, a zatem w szerokim
OC> zakresie temperatur wrzenia (w praktyce od 80 do 120
OC> stopni). Wyłącznik może być zrobiony bardzo różnie - może to

Mala poprawka. Temperatura wrzenia zawsze wynosi 100 stopni C i ani stopnia
wiecej. Energia, ktora jest ponad te 100 stop. zostaje zamieniona na pare, a
para juz moze miec wiecej jak 100 stopni C. Oczywiscie mowa o cisnieniu 1
atmosfery w powietrzu.

Ano wlasnie. Pomyslales ze to cisnienie codziennie jest rozne ?
Albo ze czajnik powinien dzialac i w Gdansku, i w schronisku
na Kasprowym Wierchu ?

O szansach wyprodukowania taniego czujnika w masowce ktory przez pare
lat wykryje 100+/-0.5 st nie wspomne ....

J.


Poprzedni Następny
Wiadomoœć
spis treści
From: gred=!no!=spam_at_nospam_kki.net.pl (Grzegorz Redlarski)
Subject: Re: Jak dziala czajnik elektryczny?
Date: Sun, 20 Dec 1998 00:03:46 GMT


On Mon, 14 Dec 1998 12:37:06 +0100, Olgierd Cybulski
<cybulski_at_nospam_pkpf.if.uj.edu.pl> wrote:

To jedno. A drugie - skład wody.
Herbaty nie robi się z wody, tylko z cieczy
zawierającej mnóstwo substancji chemicznych zmieniających
temperaturę wrzenia.
Małe domieszki moga istotnie obniżyć tę temperaturę.
Np. woda mineralna może wrzeć w temperaturze niższej, niż

Woda mineralna zawsze bedzie miala wyzsza temp. wrzenia od
destylowanej. Np. 1% roztwor CaCO3 (nie ma znaczenia, czy bedzie pod
postacia Ca(HCO3)2 - istotna jest ilosc czasteczek - najwyzej ze
wzgledu na dysocjacje trzeba by cos doliczyc), bedzie mial temp.
wrzenia o 0.057K wieksza. Chyba nie ma to wplywu na dzialanie czujnika
w czajniku...

Inna sprawa, ze wode destylowana mozna przegrzac powyzej 100oC.
Zreszta, woda nie musi byc destylowana, wazne jest aby woda byla
czysta pod wzgledem czasteczek stalych i pecherzykow gazow (np.
uwalniajacego sie CO2 sie z weglanow - slyszalne jako szumienie wody
przed zagotowaniem). Czasem mozna zobserwowac "podskok" czajnika przy
powtornym gotowaniu wody (na gazie) wczesniej swiezo przegotowanej, z
powodu niewielkiego jej przegrzania. W warunkach bardziej strylnych
(szklo), taka "eksplozja" moze byc nawet niebezpieczna. W czajniku
elektrycznym, gdzie grzanie jest bardzo nierownomierne (mala
powierzchnia grzalki) i grzalka pokryta jest zwykle kamieniem, taka
eksplozja raczej nie grozi.

Skoro juz dorwalem sie do glosu... Zmiana temp. wrzenia wody w
granicach +/-20K wymaglaby zmian cisnienia od 0.5 do 2at. W miejscach
gdzie panuja 2at, to raczej czajnikow elektrycznych duzo nie
znajdziemy, natomiast na poziomie 6000m chyba niewiele wiecej ;-)

gr



Poprzedni Następny
Wiadomoœć
spis treści
From: "pixsrv" <pixsrv_at_nospam_polbox.com>
Subject: Re: Jak dziala czajnik elektryczny?
Date: Sun, 27 Dec 1998 15:11:32 GMT


To właśnie lubię w grupach
Jeden pyta która godzina a oprócz tego wszyscy mogą się dowiedzieć,
jak jest zbudowany cały zegarek :)))))))

To jest właśnie świetne

Pozdrowka
Paweł Pixel Kleniewski pixsrv_at_nospam_polbox.com.pl
to jest pixel: . :)




Poprzedni Następny
Wiadomoœć
spis treści
From: Olgierd Cybulski <cybulski_at_nospam_pkpf.if.uj.edu.pl>
Subject: Re: Jak dziala czajnik elektryczny?
Date: Mon, 14 Dec 1998 12:37:06 +0100


J.F. wrote:

Mala poprawka. Temperatura wrzenia zawsze wynosi 100 stopni C i ani stopnia
wiecej. Energia, ktora jest ponad te 100 stop. zostaje zamieniona na pare, a
para juz moze miec wiecej jak 100 stopni C. Oczywiscie mowa o cisnieniu 1
atmosfery w powietrzu.

Nieprawda.

Ano wlasnie. Pomyslales ze to cisnienie codziennie jest rozne ?
Albo ze czajnik powinien dzialac i w Gdansku, i w schronisku
na Kasprowym Wierchu ?

To jedno. A drugie - skład wody.
Herbaty nie robi się z wody, tylko z cieczy
zawierającej mnóstwo substancji chemicznych zmieniających
temperaturę wrzenia.
Małe domieszki moga istotnie obniżyć tę temperaturę.
Np. woda mineralna może wrzeć w temperaturze niższej, niż
np. kranówa lub woda destylowana.

O.C.

-------------------------------------------------
wśród blasku laserów i szumu wentylatorów
-------------------------------------------------