Zasilacz ZS20 - problem



Masz problem? Zapytaj na forum elektroda.pl

Poprzedni Następny
Wiadomo¶ć
Spis tre¶ci
From: "Darek" <darek_at_nospam_piwnica.net>
Subject: Zasilacz ZS20 - problem
Date: Sat, 12 Mar 2005 10:42:29 +0100


Witam! Mam zasilacz http://www.piwnica.net/darek/zasilacz/zs20.jpg który od
pewnego czasu dziewnie się zachowuje. Po włączeniu i podłączeniu obciążenia
powiedzmy 10A zasilacz nie wyrabia i ma duży spadek napiecia. Natomiast jak
go wyłącze na chwilke i włącze ponownie wszystko jest OK i moge bez problrmu
20A z niego ciągnąć. Co może być przyzyną takiego stanu rzeczy?? Sprawdzałem
półprzewodniki wydają się że są sprawne wszystkie.

--
--------------------------------------------
Pozdrawiam
Darek



Poprzedni Następny
Wiadomo¶ć
Spis tre¶ci
From: J.F. <jfox_xnospamx_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: Zasilacz ZS20 - problem
Date: Sat, 12 Mar 2005 23:18:52 +0100


On Sat, 12 Mar 2005 10:42:29 +0100, Darek wrote:
Witam! Mam zasilacz http://www.piwnica.net/darek/zasilacz/zs20.jpg który od
pewnego czasu dziewnie się zachowuje. Po włączeniu i podłączeniu obciążenia
powiedzmy 10A zasilacz nie wyrabia i ma duży spadek napiecia. Natomiast jak
go wyłącze na chwilke i włącze ponownie wszystko jest OK i moge bez problrmu
20A z niego ciągnąć. Co może być przyzyną takiego stanu rzeczy?? Sprawdzałem
półprzewodniki wydają się że są sprawne wszystkie.

A co do niego podlaczasz - CB ?

Pierwsze podejrzane - tam na koncu jest uklad zabezpieczajacy przed
przepieciem - tyrystor zwiera wyjscie. Jak sie wyzwoli - powinna wtedy
zgasnac dioda D3, a napiecie chyba ponizej 2V. Po wylaczeniu tyrystor
przestaje przewodzic, za nastepnym wlaczeniem szczesliwie nie wlacza.

A skoro to sie dzieje od pewnego czasu, to podejrzane sa glownie
kondensatory elektrolityczne - C2, C8, C6 - byc moze wyschly i nie
tlumia krotkich impulsow.

J.





Poprzedni Następny
Wiadomo¶ć
Spis tre¶ci
From: "Darek" <darek_at_nospam_piwnica.net>
Subject: Re: Zasilacz ZS20 - problem
Date: Sun, 13 Mar 2005 11:23:42 +0100


A co do niego podlaczasz - CB ?
Radio KF

Pierwsze podejrzane - tam na koncu jest uklad zabezpieczajacy przed
przepieciem - tyrystor zwiera wyjscie. Jak sie wyzwoli - powinna wtedy
zgasnac dioda D3, a napiecie chyba ponizej 2V. Po wylaczeniu tyrystor
przestaje przewodzic, za nastepnym wlaczeniem szczesliwie nie wlacza.

Dioda raczej nie przygasa ale napięcie na zaciskach zasilacza spada napewno
do jaki¶ 9V może troche mniej.

A skoro to sie dzieje od pewnego czasu, to podejrzane sa glownie
kondensatory elektrolityczne - C2, C8, C6 - byc moze wyschly i nie
tlumia krotkich impulsow.

Spróbuje je wymienić zobaczymy czy to załatwi sprawę.



Poprzedni Następny
Wiadomo¶ć
Spis tre¶ci
From: "Darek" <darek_at_nospam_piwnica.net>
Subject: Re: Zasilacz ZS20 - problem
Date: Sun, 13 Mar 2005 11:26:35 +0100



Dioda raczej nie przygasa ale napięcie na zaciskach zasilacza spada
napewno
do jaki¶ 9V może troche mniej.

Dodam jeszcze że napięcie spada tylko pod obciążeniem do tych 9V, jak nie ma
obciążenia zasilacz podaje poprawne napięcie.



Poprzedni Następny
Wiadomo¶ć
Spis tre¶ci
From: "BARMAN" <marcysking_at_nospam_wp.WYTNIJTO.pl>
Subject: Re: Zasilacz ZS20 - problem
Date: Sun, 13 Mar 2005 10:21:45 +0100



Użytkownik Darek <darek_at_nospam_piwnica.net> w wiadomo¶ci do grup dyskusyjnych
napisał:d114pb$1qs$1_at_nospam_nemesis.news.tpi.pl...

Dioda raczej nie przygasa ale napięcie na zaciskach zasilacza spada
napewno
do jaki¶ 9V może troche mniej.

Dodam jeszcze że napięcie spada tylko pod obciążeniem do tych 9V, jak nie
ma
obciążenia zasilacz podaje poprawne napięcie.



1.... sprawdz rezystory emiterowe(przedewszystkim zimne luty) - jak cos nie
kontakci to zabezpieczenie
pradowe odpala sie przy innym pradzie niz zaklada to konstrukcja, swego
czasu tez walczylem z tym
objawem w podobnej konstrukcji

2... jezeli masz dostep do oscyloskopu to warto by zobaczyc czy sie nie
wzbudza sam stabilizator
na wyprowadzeniu nr 10 ukladu scal. jezeli pojawia sie tam jakas
czestotliwosc to do wymiany
pojemnosc C10 (w sumie odrazu bym wymienil bez sprawdzania tak na wszelki
wypadek)


ps... jakos nie pasuje mi polaryzacja pojemnosci C9 - chyba jakis babol na
schemacie jest





Poprzedni Następny
Wiadomo¶ć
Spis tre¶ci
From: "Darek" <darek_at_nospam_piwnica.net>
Subject: Re: Zasilacz ZS20 - problem
Date: Sun, 13 Mar 2005 12:55:42 +0100


OK czyli generalnie wszyscy polecacie wymianę kondensatorów, byćmoże macie
rację bo zasilacz ma już kilka lat. Wymienię na wszelki wypadek wszystkie
elektrolity.



Poprzedni Następny
Wiadomo¶ć
Spis tre¶ci
From: J.F. <jfox_xnospamx_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: Zasilacz ZS20 - problem
Date: Sun, 13 Mar 2005 12:55:24 +0100


On Sun, 13 Mar 2005 11:23:42 +0100, Darek wrote:
Pierwsze podejrzane - tam na koncu jest uklad zabezpieczajacy przed
przepieciem - tyrystor zwiera wyjscie. Jak sie wyzwoli - powinna wtedy
zgasnac dioda D3, a napiecie chyba ponizej 2V. Po wylaczeniu tyrystor
przestaje przewodzic, za nastepnym wlaczeniem szczesliwie nie wlacza.

Dioda raczej nie przygasa ale napięcie na zaciskach zasilacza spada napewno
do jaki¶ 9V może troche mniej.

A skoro to sie dzieje od pewnego czasu, to podejrzane sa glownie
kondensatory elektrolityczne - C2, C8, C6 - byc moze wyschly i nie
tlumia krotkich impulsow.

Spróbuje je wymienić zobaczymy czy to załatwi sprawę.

Nie proboj - jakby tyrystor wyzwolilo to by na pewno nie bylo 9V.

Woltomierz w dlon.

J.


Poprzedni Następny
Wiadomo¶ć
Spis tre¶ci
From: "Darek" <darek_at_nospam_piwnica.net>
Subject: Re: Zasilacz ZS20 - problem
Date: Sun, 13 Mar 2005 12:57:45 +0100


Spróbuje je wymienić zobaczymy czy to załatwi sprawę.

Nie proboj - jakby tyrystor wyzwolilo to by na pewno nie bylo 9V.

Woltomierz w dlon.

Wszystkie półprzewodniki sprawdziłem oprócz scalaka.
Co masz na my¶li woltomierz w dłoń?



Poprzedni Następny
Wiadomo¶ć
Spis tre¶ci
From: J.F. <jfox_xnospamx_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: Zasilacz ZS20 - problem
Date: Sun, 13 Mar 2005 16:33:57 +0100


On Sun, 13 Mar 2005 12:57:45 +0100, Darek wrote:
Woltomierz w dlon.

Wszystkie półprzewodniki sprawdziłem oprócz scalaka.
Co masz na my¶li woltomierz w dłoń?

Trzeba zmierzyc czemu jest tylko 9V.
Przysiada napiecie zasilania, czy moze na bazach tranzystorow spada.
Warto by oscyloskopem zobaczyc - moze sie wzbudza ..

J.


Poprzedni Następny
Wiadomo¶ć
Spis tre¶ci
From: "Darek" <darek_at_nospam_piwnica.net>
Subject: Re: Zasilacz ZS20 - problem
Date: Sun, 13 Mar 2005 16:36:35 +0100


Trzeba zmierzyc czemu jest tylko 9V.
Przysiada napiecie zasilania, czy moze na bazach tranzystorow spada.
Warto by oscyloskopem zobaczyc - moze sie wzbudza ..

OK spróbuje pomierzyć jak ponownie wystąpi problem bo jak na razie od kilku
dni zasilacz pracuje poprawnie.



Poprzedni Następny
Wiadomo¶ć
Spis tre¶ci
From: "SP9LWH" <spam_at_nospam_autorom.pl>
Subject: Re: Zasilacz ZS20 - problem
Date: Mon, 14 Mar 2005 21:39:49 +0100



Użytkownik "Darek" <darek_at_nospam_piwnica.net> napisał w wiadomo¶ci
news:d0udq6$39d$1_at_nospam_nemesis.news.tpi.pl...
Witam! Mam zasilacz http://www.piwnica.net/darek/zasilacz/zs20.jpg który
od pewnego czasu dziewnie się zachowuje. Po włączeniu i podłączeniu
obciążenia powiedzmy 10A zasilacz nie wyrabia i ma duży spadek napiecia.
Natomiast jak go wyłącze na chwilke i włącze ponownie wszystko jest OK i
moge bez problrmu 20A z niego ciągnąć. Co może być przyzyną takiego stanu
rzeczy?? Sprawdzałem półprzewodniki wydają się że są sprawne wszystkie.

Wszystko wygląda na za¶niedziałe styki
Nawet tranzystory mocą potrafią wewnątrz tracić kontakt
Zaobserwuj co się robi gorące.
Niestety musisz go doprowadzić do stanu "awaryjnego" i pomierzyć napięcia
Może po prostu potencjometr jest brudny , jaki¶ styk w nim nie kontaktuje

Kondensatory ani tyrystor nie mają tu nic do rzeczy, je¶li nie są gorące