ponyprog



Masz problem? Zapytaj na forum elektroda.pl

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Benji <benji16SPAMPRECZ_at_nospam_tenbit.pl>
Subject: ponyprog
Date: Tue, 07 Mar 2006 10:09:19 +0100


wyskakuje bez przerwy device missing or unknown device (-24). Chce
odczytac bity konfigurujace i jak biore na ignore to nie chce czytac.
Mam programator zgodny z stk200 taki jak na stronce ponyprog i
programuje atmeg8. Napewno już ktoś to przerabiał. Pomóżcie.

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: TomaszB <bresio_at_nospam_spam_won.gazeta.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 07 Mar 2006 10:30:26 +0100


Benji napisał(a):
wyskakuje bez przerwy device missing or unknown device (-24). Chce
odczytac bity konfigurujace i jak biore na ignore to nie chce czytac.
Mam programator zgodny z stk200 taki jak na stronce ponyprog i
programuje atmeg8. Napewno już ktoś to przerabiał. Pomóżcie.

Ustaw recznie typ urzadzenia (mikrokontroler) oraz model ATMega8 i
powinno zadzialac.
Pozdrawiam
TomaszB

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Benji <benji16SPAMPRECZ_at_nospam_tenbit.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 07 Mar 2006 10:37:10 +0100


TomaszB napisał(a):
Benji napisał(a):
wyskakuje bez przerwy device missing or unknown device (-24). Chce
odczytac bity konfigurujace i jak biore na ignore to nie chce czytac.
Mam programator zgodny z stk200 taki jak na stronce ponyprog i
programuje atmeg8. Napewno już ktoś to przerabiał. Pomóżcie.

Ustaw recznie typ urzadzenia (mikrokontroler) oraz model ATMega8 i
powinno zadzialac.
Pozdrawiam
TomaszB
nie pomaga :)

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Krzysztof Piecuch <kris_gor_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 07 Mar 2006 10:46:29 +0100


Benji napisał(a):
TomaszB napisał(a):


nie pomaga :)
A, "Setup -> Interface Setup -> Probe" wykrywa poprawnie programator ?

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Benji <benji16SPAMPRECZ_at_nospam_tenbit.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 07 Mar 2006 10:58:45 +0100


Krzysztof Piecuch napisał(a):
Benji napisał(a):
TomaszB napisał(a):


nie pomaga :)
A, "Setup -> Interface Setup -> Probe" wykrywa poprawnie programator ?
Tak wykrywa

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Benji <benji16SPAMPRECZ_at_nospam_tenbit.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 07 Mar 2006 11:17:38 +0100


Benji napisał(a):
Krzysztof Piecuch napisał(a):
Benji napisał(a):
TomaszB napisał(a):


nie pomaga :)
A, "Setup -> Interface Setup -> Probe" wykrywa poprawnie programator ?
Tak wykrywa
Jak wybiore ignoruj to cos programuje a jak dojdzie do 100% wtedy
wyskakuje popram failed :/.

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Piotr Chmiel <piotr_at_nospam_topaz.zsel.lublin.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 7 Mar 2006 11:34:13 +0100


This message is in MIME format. The first part should be readable text,
while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--0-613670199-1141727653=:61391
Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8BIT

On Tue, 7 Mar 2006, Benji wrote:

wyskakuje bez przerwy device missing or unknown device (-24). Chce odczytac
bity konfigurujace i jak biore na ignore to nie chce czytac. Mam programator
zgodny z stk200 taki jak na stronce ponyprog i programuje atmeg8. Napewno już
ktoś to przerabiał. Pomóżcie.

Podciągnij Reset AVRa do plusa.
Albo masz źle wykonany programator.

--
Piotr Chmiel
gg: 3440801
--0-613670199-1141727653=:61391--

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Benji <benji16SPAMPRECZ_at_nospam_tenbit.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 07 Mar 2006 11:18:44 +0100


Piotr Chmiel napisał(a):
On Tue, 7 Mar 2006, Benji wrote:

wyskakuje bez przerwy device missing or unknown device (-24). Chce
odczytac bity konfigurujace i jak biore na ignore to nie chce czytac.
Mam programator zgodny z stk200 taki jak na stronce ponyprog i
programuje atmeg8. Napewno już ktoś to przerabiał. Pomóżcie.

Podciągnij Reset AVRa do plusa.
Albo masz źle wykonany programator.

reset podciagniety do plusa a programator jeszcze sprawdze ale watpie.

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Krzysztof Piecuch <kris_gor_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 07 Mar 2006 11:37:44 +0100


Benji napisał(a):
Piotr Chmiel napisał(a):

On Tue, 7 Mar 2006, Benji wrote:

wyskakuje bez przerwy device missing or unknown device (-24). Chce
odczytac bity konfigurujace i jak biore na ignore to nie chce czytac.
Mam programator zgodny z stk200 taki jak na stronce ponyprog i
programuje atmeg8. Napewno już ktoś to przerabiał. Pomóżcie.


Podciągnij Reset AVRa do plusa.
Albo masz źle wykonany programator.

reset podciagniety do plusa a programator jeszcze sprawdze ale watpie.

Tutaj, akurat wielkiej filozofii nie ma, albo masz zły programator, albo
procesorek, albo coś źle jest połączone, albo wszystko na raz ;-(.

Zasilanie procesorka masz wszędzi tam ,gdzie trzeba?

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Benji <benji16SPAMPRECZ_at_nospam_tenbit.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 07 Mar 2006 11:46:32 +0100


Krzysztof Piecuch napisał(a):
Benji napisał(a):
Piotr Chmiel napisał(a):

On Tue, 7 Mar 2006, Benji wrote:

wyskakuje bez przerwy device missing or unknown device (-24). Chce
odczytac bity konfigurujace i jak biore na ignore to nie chce
czytac. Mam programator zgodny z stk200 taki jak na stronce ponyprog
i programuje atmeg8. Napewno już ktoś to przerabiał. Pomóżcie.


Podciągnij Reset AVRa do plusa.
Albo masz źle wykonany programator.

reset podciagniety do plusa a programator jeszcze sprawdze ale watpie.

Tutaj, akurat wielkiej filozofii nie ma, albo masz zły programator, albo
procesorek, albo coś źle jest połączone, albo wszystko na raz ;-(.

Zasilanie procesorka masz wszędzi tam ,gdzie trzeba?
Czy ktoś może sprawdzić czy moj uklad jest poprawnie zrobiony?
Podaje linka do schematu http://darecki24.republika.pl/schemat.bmp

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Krzysztof Piecuch <kris_gor_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 07 Mar 2006 11:55:49 +0100


Benji napisał(a):
Krzysztof Piecuch napisał(a):

Benji napisał(a):

Piotr Chmiel napisał(a):

Czy ktoś może sprawdzić czy moj uklad jest poprawnie zrobiony?
Podaje linka do schematu http://darecki24.republika.pl/schemat.bmp
A, czy przypadkiem nie "udało" Ci się przeprogramować fusebitów na
zewnetrzny kwarc lub zegar? Może tu jest problem?

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Benji <benji16SPAMPRECZ_at_nospam_tenbit.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 07 Mar 2006 12:07:02 +0100


Krzysztof Piecuch napisał(a):
Benji napisał(a):
Krzysztof Piecuch napisał(a):

Benji napisał(a):

Piotr Chmiel napisał(a):

Czy ktoś może sprawdzić czy moj uklad jest poprawnie zrobiony?
Podaje linka do schematu http://darecki24.republika.pl/schemat.bmp
A, czy przypadkiem nie "udało" Ci się przeprogramować fusebitów na
zewnetrzny kwarc lub zegar? Może tu jest problem?
ustawialem tylko clksel0 sut1 i boden.

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Piotr Chmiel <piotr_at_nospam_topaz.zsel.lublin.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 7 Mar 2006 12:35:34 +0100


This message is in MIME format. The first part should be readable text,
while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--0-2004579198-1141731334=:61391
Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8BIT

On Tue, 7 Mar 2006, Benji wrote:

A, czy przypadkiem nie "udało" Ci się przeprogramować fusebitów na
zewnetrzny kwarc lub zegar? Może tu jest problem?
ustawialem tylko clksel0 sut1 i boden.

Wróćmy do początku.
Czy udało ci się wcześniej tym programatorem odczytać i zapisać flasha
AVRa?


--
Piotr Chmiel
gg: 3440801
--0-2004579198-1141731334=:61391--

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Benji <benji16SPAMPRECZ_at_nospam_tenbit.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 07 Mar 2006 12:32:52 +0100


Piotr Chmiel napisał(a):
On Tue, 7 Mar 2006, Benji wrote:

A, czy przypadkiem nie "udało" Ci się przeprogramować fusebitów na
zewnetrzny kwarc lub zegar? Może tu jest problem?
ustawialem tylko clksel0 sut1 i boden.

Wróćmy do początku.
Czy udało ci się wcześniej tym programatorem odczytać i zapisać flasha
AVRa?


Niestety to pierwszy procek, ktory chce zaprogramowac. Nie udalo mi sie
nic zaprogramować ani odczytać.

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Piotr Chmiel <piotr_at_nospam_topaz.zsel.lublin.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 7 Mar 2006 12:56:59 +0100


This message is in MIME format. The first part should be readable text,
while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--0-979204061-1141732619=:61391
Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8BIT

On Tue, 7 Mar 2006, Benji wrote:

Piotr Chmiel napisał(a):
On Tue, 7 Mar 2006, Benji wrote:

A, czy przypadkiem nie "udało" Ci się przeprogramować fusebitów na
zewnetrzny kwarc lub zegar? Może tu jest problem?
ustawialem tylko clksel0 sut1 i boden.

Wróćmy do początku.
Czy udało ci się wcześniej tym programatorem odczytać i zapisać flasha
AVRa?


Niestety to pierwszy procek, ktory chce zaprogramowac. Nie udalo mi sie nic
zaprogramować ani odczytać.

Upewnij się, że programator jest dobry (sprawdź go porządnie)

--
Piotr Chmiel
gg: 3440801
--0-979204061-1141732619=:61391--

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Benji <benji16SPAMPRECZ_at_nospam_tenbit.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 07 Mar 2006 12:11:31 +0100


Krzysztof Piecuch napisał(a):
Benji napisał(a):
Krzysztof Piecuch napisał(a):

Benji napisał(a):

Piotr Chmiel napisał(a):

Czy ktoś może sprawdzić czy moj uklad jest poprawnie zrobiony?
Podaje linka do schematu http://darecki24.republika.pl/schemat.bmp
A, czy przypadkiem nie "udało" Ci się przeprogramować fusebitów na
zewnetrzny kwarc lub zegar? Może tu jest problem?
zmienilem teraz na nowy procek i kazalem odczytac fusebits i nie
odczytal. nic mu nie zapisywalem.

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Krzysztof Piecuch <kris_gor_at_nospam_poczta.onet.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 07 Mar 2006 12:25:03 +0100


Benji napisał(a):


zmienilem teraz na nowy procek i kazalem odczytac fusebits i nie
odczytal. nic mu nie zapisywalem.

1. Czy ten uC jest zasilany z 3.3V tak jak na schemacie? No i czy ta
wersja uC, który uzywasz chodzi na takim napięciu?
2. Jaki masz długi przewód od tego programatora ?
3. VCC 3.3V podajesz oczywiście na stk200 poprzez zworkę, której nazwy i
tak nie sposób przeczytać ?

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Benji <benji16SPAMPRECZ_at_nospam_tenbit.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 07 Mar 2006 12:33:51 +0100


Krzysztof Piecuch napisał(a):
Benji napisał(a):


zmienilem teraz na nowy procek i kazalem odczytac fusebits i nie
odczytal. nic mu nie zapisywalem.

1. Czy ten uC jest zasilany z 3.3V tak jak na schemacie? No i czy ta
wersja uC, który uzywasz chodzi na takim napięciu?
2. Jaki masz długi przewód od tego programatora ?
3. VCC 3.3V podajesz oczywiście na stk200 poprzez zworkę, której nazwy i
tak nie sposób przeczytać ?
Na schemacie jest 3.3 ale tak naprawde jest to 5V. To tylko pomylka :).

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "T.M.F." <tfrancuz_at_nospam_nospam.mp.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 07 Mar 2006 12:19:38 +0100


Czy ktoś może sprawdzić czy moj uklad jest poprawnie zrobiony?
Podaje linka do schematu http://darecki24.republika.pl/schemat.bmp

Uklad masz zasilany z 3.3V? Czy programator pracuje prawidlowo przy
takim napieciu? Jaki tam masz bufor?
Poza tym przy ISP masz jakies rezystory(?) na Vcc i GND, co to jest?


--
Inteligentny dom - http://idom.wizzard.one.pl
Teraz takze forum dyskusyjne
Zobacz, wyslij uwagi, dolacz sie do projektu.

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Piotr Chmiel <piotr_at_nospam_topaz.zsel.lublin.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 7 Mar 2006 12:33:47 +0100


This message is in MIME format. The first part should be readable text,
while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--0-134853902-1141731227=:61391
Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8BIT

On Tue, 7 Mar 2006, Benji wrote:

Czy ktoś może sprawdzić czy moj uklad jest poprawnie zrobiony?
Podaje linka do schematu http://darecki24.republika.pl/schemat.bmp

Następnym razem wstaw obrazek skompresowany do jpg.
Zamiast łądować 1.5MB BMP który i tak jakości nie ma.

A co do poprawności schematu, to jest raczej poprawny.

--
Piotr Chmiel
gg: 3440801
--0-134853902-1141731227=:61391--

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Adam Jurkiewicz <sword_at_nospam_wywalic.ajpic.zonk.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 07 Mar 2006 12:47:12 +0100



Piotr Chmiel wrote:

Następnym razem wstaw obrazek skompresowany do jpg.
Zamiast łądować 1.5MB BMP który i tak jakości nie ma.

No bez przesady, schemat do jpg? Paleta 2 kolory i png.

pozdrawiam,
sword

--
e-mail: sword_at_nospam_wywalic.ajpic.zonk.pl
www: http://ajpic.zonk.pl/
gg#: 1781804

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: SRB <asdad_at_nospam_wp.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 07 Mar 2006 12:51:40 +0100


Benji napisał(a):
wyskakuje bez przerwy device missing or unknown device (-24). Chce
odczytac bity konfigurujace i jak biore na ignore to nie chce czytac.
Mam programator zgodny z stk200 taki jak na stronce ponyprog i
programuje atmeg8. Napewno już ktoś to przerabiał. Pomóżcie.

Obrazka nie widziałem, bo przekroczony limit transferu, ale coś
zasugeruje może trafie:

Pozdrawiam

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Benji <benji16SPAMPRECZ_at_nospam_tenbit.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 07 Mar 2006 13:32:05 +0100


SRB napisał(a):
Benji napisał(a):
wyskakuje bez przerwy device missing or unknown device (-24). Chce
odczytac bity konfigurujace i jak biore na ignore to nie chce czytac.
Mam programator zgodny z stk200 taki jak na stronce ponyprog i
programuje atmeg8. Napewno już ktoś to przerabiał. Pomóżcie.

Obrazka nie widziałem, bo przekroczony limit transferu, ale coś
zasugeruje może trafie:
- za mała wydajność prądowa LPT
- źle ustawiony tryb LPT w Biosie

Pozdrawiam
a jaki tryb lpt w biosie powinien byc?

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: SRB <asdad_at_nospam_wp.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 07 Mar 2006 15:09:56 +0100


Benji napisał(a):

a jaki tryb lpt w biosie powinien byc?

Nie pamiętam. Też głowy nie dam, że to jest przyczyna, ale
sprawdzić można. Ja miałem raz już właśnie z tym problem, tylko
nie pamiętam, czy to chodziło o programator, czy o sterowanie
LCD alfanumerycznym. Swój programator będę składał w sobotę.
Jeszcze jedno, w windows XP jest zablokowany dostęp do LPT, w
AVR odblokowywuje się go poprzez specialny programik, nie wiem,
czy ponyprog sam tego nie robi. Tylko tak wspominam, ale pewnie
o tym wiesz, bo ponoć test portu LPT u Ciebie przeszedł pomyślnie.

Pozdrawiam

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Benji <benji16SPAMPRECZ_at_nospam_tenbit.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 07 Mar 2006 17:51:47 +0100


Benji napisał(a):
wyskakuje bez przerwy device missing or unknown device (-24). Chce
odczytac bity konfigurujace i jak biore na ignore to nie chce czytac.
Mam programator zgodny z stk200 taki jak na stronce ponyprog i
programuje atmeg8. Napewno już ktoś to przerabiał. Pomóżcie.
A może to problem z oscylatorem. Nie bardzo rozumiem te ustawienia w
pony prog. Czy ktoś może powiedzieć jak skalibrować pony proga do pracy
z oscylatorem 1mhz?

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Piotr Chmiel <piotr_at_nospam_topaz.zsel.lublin.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 7 Mar 2006 19:23:28 +0100


This message is in MIME format. The first part should be readable text,
while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--0-406515319-1141755808=:67627
Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8BIT

On Tue, 7 Mar 2006, Benji wrote:

Benji napisał(a):
wyskakuje bez przerwy device missing or unknown device (-24). Chce odczytac
bity konfigurujace i jak biore na ignore to nie chce czytac. Mam
programator zgodny z stk200 taki jak na stronce ponyprog i programuje
atmeg8. Napewno już ktoś to przerabiał. Pomóżcie.
A może to problem z oscylatorem. Nie bardzo rozumiem te ustawienia w pony
prog. Czy ktoś może powiedzieć jak skalibrować pony proga do pracy z
oscylatorem 1mhz?

Ja do programowania AVR używam programu Yaap i interfejsu STK200.
Program ma tę zalete, że wykrywa podłaczony procesor po odczytanej sygnaturce
i prawie nic nie trzeba konfigurować.
Jak chcesz to moge podesłać program.

--
Piotr Chmiel
gg: 3440801
--0-406515319-1141755808=:67627--

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: Benji <benji16SPAMPRECZ_at_nospam_tenbit.pl>
Subject: Re: ponyprog
Date: Tue, 07 Mar 2006 20:51:19 +0100


Piotr Chmiel napisał(a):
On Tue, 7 Mar 2006, Benji wrote:

Benji napisał(a):
wyskakuje bez przerwy device missing or unknown device (-24). Chce
odczytac bity konfigurujace i jak biore na ignore to nie chce czytac.
Mam programator zgodny z stk200 taki jak na stronce ponyprog i
programuje atmeg8. Napewno już ktoś to przerabiał. Pomóżcie.
A może to problem z oscylatorem. Nie bardzo rozumiem te ustawienia w
pony prog. Czy ktoś może powiedzieć jak skalibrować pony proga do
pracy z oscylatorem 1mhz?

Ja do programowania AVR używam programu Yaap i interfejsu STK200.
Program ma tę zalete, że wykrywa podłaczony procesor po odczytanej
sygnaturce
i prawie nic nie trzeba konfigurować.
Jak chcesz to moge podesłać program.

Dziękuję wszystkim za pomoc. Udało się :). Tyle krzyku o nie połączoną
masę układu do masy z portu LPT. Powiem ludziom na przyszłość, że jeżeli
dioda na resecie mryga przy programowaniu to prawie napewno problem tkwi
w nie połączonej jednej z linii programatora (w moim przypadku była to
masa ale taki sam efekt jest jak np nie podłączymy miso itp). Druga
rzecz to zainstalowałem sterownik port95nt.exe i już wszystko śmiga.
Jeszcze raz dziękuję wasze rady troche mi pomogły