Ladowarka aku zelowych .... 2 podejscie ...



Masz problem? Zapytaj na forum elektroda.pl

Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Robgold" <robgoldNOSPAM_at_nospam_interia.pl>
Subject: Ladowarka aku zelowych .... 2 podejscie ...
Date: Thu, 3 Feb 2005 22:17:56 +0100


Zbudowalem ukladzik zapodany przez jednego grupowiczow a zaczerpienity z
EDW. NIestety LMik sie dosc mocno grzeje ... do tego stopnia ze udalo mu sie
nadtopic obudowe..(wydawalo mi sie ze ma zabezpieczenia termiczne..widac nie
ma ) wladowalem amperomierz miedzy aku a ladowark i jak drut idzie 1,5A
zmiana rezystora odpowaiadajcego za prad ladowania (R8 na schemacie) nie
zmienia pradu a jedynie przekroczenie pewnej wartosci powoduje ze prad =
0A ...

Wedlug danym zawartych w EDW 10/98 pisze ze R8 = 2 Ohm daja prad ladowania
0,7A..

I teraz nie wiem czy z ukladem jest cos nie tak ..czy poprstu to normalne
jego zachowanie.



Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
Date: Thu, 3 Feb 2005 22:24:21 +0100
From: RoMan Mandziejewicz <roman_at_nospam_pik-net.pl>
Subject: Re: Ladowarka aku zelowych .... 2 podejscie ...


Hello Robgold,

Thursday, February 3, 2005, 10:17:56 PM, you wrote:

Zbudowalem ukladzik zapodany przez jednego grupowiczow a zaczerpienity z
EDW. NIestety LMik sie dosc mocno grzeje ... do tego stopnia ze udalo mu sie
nadtopic obudowe..

Na radiator go.

(wydawalo mi sie ze ma zabezpieczenia termiczne..widac nie
ma ) wladowalem amperomierz miedzy aku a ladowark i jak drut idzie 1,5A
zmiana rezystora odpowaiadajcego za prad ladowania (R8 na schemacie) nie
zmienia pradu a jedynie przekroczenie pewnej wartosci powoduje ze prad =
0A ...

Daj link do schematu.

[...]

--
Best regards,
RoMan mailto:roman_at_nospam_pik-net.pl


Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Robgold" <robgoldNOSPAM_at_nospam_interia.pl>
Subject: Re: Ladowarka aku zelowych .... 2 podejscie ...
Date: Thu, 3 Feb 2005 22:27:19 +0100



Uzytkownik "RoMan Mandziejewicz" <roman_at_nospam_pik-net.pl> napisal w wiadomosci
news:935748471.20050203222421_at_nospam_pik-net.pl...
Hello Robgold,

http://pliki.krionix.net/akum.gif

jest na radiatorku moze nie za duzym .ale kurcze w razie przegrznia powinno
mu zabezpieczenie ograniczyc prad ..a nie zaczac mi topic obudowe :)



Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
Date: Thu, 3 Feb 2005 22:48:11 +0100
From: RoMan Mandziejewicz <roman_at_nospam_pik-net.pl>
Subject: Re: Ladowarka aku zelowych .... 2 podejscie ...


Hello Robgold,

Thursday, February 3, 2005, 10:27:19 PM, you wrote:

http://pliki.krionix.net/akum.gif
jest na radiatorku moze nie za duzym .ale kurcze w razie przegrznia powinno
mu zabezpieczenie ograniczyc prad ..a nie zaczac mi topic obudowe :)

Masz problem z tranzystorem T3, jeśli ograniczenie prądowe nie
ogranicza do 0.7A. Czerwony LED sygnalizuje działanie ogranicznika
prądu - świeci się? Może go odwrotnie wlutowałeś?

--
Best regards,
RoMan mailto:roman_at_nospam_pik-net.pl


Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Robgold" <robgoldNOSPAM_at_nospam_interia.pl>
Subject: Re: Ladowarka aku zelowych .... 2 podejscie ...
Date: Thu, 3 Feb 2005 22:53:24 +0100



Użytkownik "RoMan Mandziejewicz" <roman_at_nospam_pik-net.pl> napisał w wiadomości
news:1262073846.20050203224811_at_nospam_pik-net.pl...
Hello Robgold,

Thursday, February 3, 2005, 10:27:19 PM, you wrote:

http://pliki.krionix.net/akum.gif
jest na radiatorku moze nie za duzym .ale kurcze w razie przegrznia
powinno
mu zabezpieczenie ograniczyc prad ..a nie zaczac mi topic obudowe :)

Masz problem z tranzystorem T3, jeśli ograniczenie prądowe nie
ogranicza do 0.7A. Czerwony LED sygnalizuje działanie ogranicznika
prądu - świeci się? Może go odwrotnie wlutowałeś?

NIe mam tego leda wogole , bo na schemacie w edw go nie ma i go nie dawalem
, tak samo jak R5 nie ma jest sam led , i R6 zapiety jest do +



Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
Date: Thu, 3 Feb 2005 22:59:11 +0100
From: RoMan Mandziejewicz <roman_at_nospam_pik-net.pl>
Subject: Re: Ladowarka aku zelowych .... 2 podejscie ...


Hello Robgold,

Thursday, February 3, 2005, 10:53:24 PM, you wrote:


http://pliki.krionix.net/akum.gif
jest na radiatorku moze nie za duzym .ale kurcze w razie przegrznia
powinno
mu zabezpieczenie ograniczyc prad ..a nie zaczac mi topic obudowe :)
Masz problem z tranzystorem T3, jeśli ograniczenie prądowe nie
ogranicza do 0.7A. Czerwony LED sygnalizuje działanie ogranicznika
prądu - świeci się? Może go odwrotnie wlutowałeś?
NIe mam tego leda wogole , bo na schemacie w edw go nie ma i go nie dawalem

No to go daj - będzie wiadomo, czy ograniczenie prądowe działa.

, tak samo jak R5 nie ma jest sam led ,

Ten akurat faktycznie niepotrzebny...

i R6 zapiety jest do +

A to błąd, bo niepotrzebnie LM317 prąd zużywa, gdy zasilania nie ma.

--
Best regards,
RoMan mailto:roman_at_nospam_pik-net.pl


Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Robgold" <robgoldNOSPAM_at_nospam_interia.pl>
Subject: Re: Ladowarka aku zelowych .... 2 podejscie ...
Date: Fri, 4 Feb 2005 00:23:57 +0100



Użytkownik "RoMan Mandziejewicz" <roman_at_nospam_pik-net.pl> napisał w wiadomości
news:1394201542.20050203225911_at_nospam_pik-net.pl...
Hello Robgold,

Thursday, February 3, 2005, 10:53:24 PM, you wrote:


http://pliki.krionix.net/akum.gif
jest na radiatorku moze nie za duzym .ale kurcze w razie przegrznia
powinno
mu zabezpieczenie ograniczyc prad ..a nie zaczac mi topic obudowe :)
Masz problem z tranzystorem T3, jeśli ograniczenie prądowe nie
ogranicza do 0.7A. Czerwony LED sygnalizuje działanie ogranicznika
prądu - świeci się? Może go odwrotnie wlutowałeś?
NIe mam tego leda wogole , bo na schemacie w edw go nie ma i go nie
dawalem

No to go daj - będzie wiadomo, czy ograniczenie prądowe działa.

, tak samo jak R5 nie ma jest sam led ,

Ten akurat faktycznie niepotrzebny...

i R6 zapiety jest do +

A to błąd, bo niepotrzebnie LM317 prąd zużywa, gdy zasilania nie ma.

ech taki prad rzedu 20mA to jest dla mnie pomijalny ... wlozyle leda zoltego
bo takiego pod reka mialem ...z rezystorem 2Ohm 2W wogole nie widac zeby
swiecil ...zapiolem szeregowo wiec z tym rezystorem potencjometr 600Ohm 0,5W
(Drutowy) i regulujac to tak dopiero w polowie dioda swieci a prad zaczyna
byc normalny czyli da sie zejsc do 100mA , 0,5 A ustawci ..no i ni eiwme co
jest nie tak .....

aha zamiast BC548 i 558 dalem 557 i 547 bo takie byly ...ale katalogowo
roznia sie tylko napieciem zasilania.




Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
Date: Fri, 4 Feb 2005 00:32:04 +0100
From: RoMan Mandziejewicz <roman_at_nospam_pik-net.pl>
Subject: Re: Ladowarka aku zelowych .... 2 podejscie ...


Hello Robgold,

Friday, February 4, 2005, 12:23:57 AM, you wrote:

[...]

NIe mam tego leda wogole , bo na schemacie w edw go nie ma i go nie
dawalem
No to go daj - będzie wiadomo, czy ograniczenie prądowe działa.
, tak samo jak R5 nie ma jest sam led ,
Ten akurat faktycznie niepotrzebny...
i R6 zapiety jest do +
A to błąd, bo niepotrzebnie LM317 prąd zużywa, gdy zasilania nie ma.
ech taki prad rzedu 20mA to jest dla mnie pomijalny ...

Cóż... Przez 100 godzin to jest 2 Ah...

wlozyle leda zoltego
bo takiego pod reka mialem ...z rezystorem 2Ohm 2W wogole nie widac zeby
swiecil ...zapiolem szeregowo wiec z tym rezystorem potencjometr 600Ohm 0,5W
(Drutowy) i regulujac to tak dopiero w polowie dioda swieci a prad zaczyna
byc normalny czyli da sie zejsc do 100mA , 0,5 A ustawci ..no i ni eiwme co
jest nie tak .....

Zaraz... Jaki rezystor? Jaki potencjometr? Do czego ten potencjometr?
Dioda ma świecić, jeśli działa tranzystor T3 ograniczający prąd. Bez
dodatkowych rezystorów czy potencjometrów. Jesli dioda nie świeci, to
znaczy, że ogranicznik nie działa. Czyli masz coś skopane w wykonaniu
tego układu.

aha zamiast BC548 i 558 dalem 557 i 547 bo takie byly ...ale katalogowo
roznia sie tylko napieciem zasilania.

Mogą być.

--
Best regards,
RoMan mailto:roman_at_nospam_pik-net.pl


Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Robgold" <robgoldNOSPAM_at_nospam_interia.pl>
Subject: Re: Ladowarka aku zelowych .... 2 podejscie ...
Date: Fri, 4 Feb 2005 00:47:20 +0100



Użytkownik "RoMan Mandziejewicz" <roman_at_nospam_pik-net.pl> napisał w wiadomości
news:226215082.20050204003204_at_nospam_pik-net.pl...
Hello Robgold,

Friday, February 4, 2005, 12:23:57 AM, you wrote:

[...]

NIe mam tego leda wogole , bo na schemacie w edw go nie ma i go nie
dawalem
No to go daj - będzie wiadomo, czy ograniczenie prądowe działa.
, tak samo jak R5 nie ma jest sam led ,
Ten akurat faktycznie niepotrzebny...
i R6 zapiety jest do +
A to błąd, bo niepotrzebnie LM317 prąd zużywa, gdy zasilania nie ma.
ech taki prad rzedu 20mA to jest dla mnie pomijalny ...

Cóż... Przez 100 godzin to jest 2 Ah...
zakladajc ze az tyle by nie bylo pradu to mislaa by nastapic jakas awaria
powazna ... nie zapominajmy ze ten asilacz u mnie zasila sterownik bramowy
a nie alarm :)

wlozyle leda zoltego
bo takiego pod reka mialem ...z rezystorem 2Ohm 2W wogole nie widac zeby
swiecil ...zapiolem szeregowo wiec z tym rezystorem potencjometr 600Ohm
0,5W
(Drutowy) i regulujac to tak dopiero w polowie dioda swieci a prad
zaczyna
byc normalny czyli da sie zejsc do 100mA , 0,5 A ustawci ..no i ni eiwme
co
jest nie tak .....

Zaraz... Jaki rezystor? Jaki potencjometr? Do czego ten potencjometr?

No podlaczylem szeregowo z R8 (tym 2Ohm ktry ustala prad ) potencjometr ..
aby zobaczyc czy regulacja pradu dziala ..
Dioda ma świecić, jeśli działa tranzystor T3 ograniczający prąd. Bez
dodatkowych rezystorów czy potencjometrów. Jesli dioda nie świeci, to
znaczy, że ogranicznik nie działa. Czyli masz coś skopane w wykonaniu
tego układu.

Kurcze nie jest to moj pierwszy uklad nie takie rzeczy robilem ..a jednak
cos w nim nie dziala ... nap na rezystorku 2Ohm mam 0V a powinno byc cos
okolo 0,7V aby odetkac T3 ....

narazie znalazlem 1 blad ...na bazie T3 mam zamist 12 Ohm 1,4Ohm ... blad
w produkcji ? ..bo paski ma dobre ..no nic wymienie i zobaczymy



Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
Date: Fri, 4 Feb 2005 12:38:14 +0100
From: RoMan Mandziejewicz <roman_at_nospam_pik-net.pl>
Subject: Re: Ladowarka aku zelowych .... 2 podejscie ...


Hello Robgold,

Friday, February 4, 2005, 12:47:20 AM, you wrote:

[...]

Dioda ma świecić, jeśli działa tranzystor T3 ograniczający prąd. Bez
dodatkowych rezystorów czy potencjometrów. Jesli dioda nie świeci, to
znaczy, że ogranicznik nie działa. Czyli masz coś skopane w wykonaniu
tego układu.
Kurcze nie jest to moj pierwszy uklad nie takie rzeczy robilem ..a jednak
cos w nim nie dziala ... nap na rezystorku 2Ohm mam 0V a powinno byc cos
okolo 0,7V aby odetkac T3 ....
narazie znalazlem 1 blad ...na bazie T3 mam zamist 12 Ohm 1,4Ohm ... blad
w produkcji ? ..bo paski ma dobre ..no nic wymienie i zobaczymy

Dlaczego odnoszę wrażenie, że '-' akumulatora podpiąłeś do '-'
zasilania zamiast do rezystora R8?...


--
Best regards,
RoMan mailto:roman_at_nospam_pik-net.pl


Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Robgold" <robgoldNOSPAM_at_nospam_interia.pl>
Subject: Re: Ladowarka aku zelowych .... 2 podejscie ...
Date: Fri, 4 Feb 2005 13:10:09 +0100



Użytkownik "RoMan Mandziejewicz" <roman_at_nospam_pik-net.pl> napisał w wiadomości
news:1788985340.20050204123814_at_nospam_pik-net.pl...
Hello Robgold,

Dlaczego odnoszę wrażenie, że '-' akumulatora podpiąłeś do '-'
zasilania zamiast do rezystora R8?...

I to jest moj blad.... dzieki zaraz popraiwe ...hm .. schemat w EDW z korego
korzystalem ma blad w druku jak widac - aku jest na - zasilania .....

Porawilem i wszystko dziala , LM sie grzeje mimo wszystko ...bede musial mu
duzy radiator zafundowac na zewnatrz obudowy niestety ....



Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
Date: Fri, 4 Feb 2005 13:48:23 +0100
From: RoMan Mandziejewicz <roman_at_nospam_pik-net.pl>
Subject: Re: Ladowarka aku zelowych .... 2 podejscie ...


Hello Robgold,

Friday, February 4, 2005, 1:10:09 PM, you wrote:

Dlaczego odnoszę wrażenie, że '-' akumulatora podpiąłeś do '-'
zasilania zamiast do rezystora R8?...
I to jest moj blad.... dzieki zaraz popraiwe ...hm .. schemat w EDW z korego
korzystalem ma blad w druku jak widac - aku jest na - zasilania .....
Porawilem i wszystko dziala , LM sie grzeje mimo wszystko ...bede musial mu
duzy radiator zafundowac na zewnatrz obudowy niestety ....

A nie możesz obniżyć napięcia zasilania trochę? Siakieś inne trafo?

--
Best regards,
RoMan mailto:roman_at_nospam_pik-net.pl


Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Robgold" <robgoldNOSPAM_at_nospam_interia.pl>
Subject: Re: Ladowarka aku zelowych .... 2 podejscie ...
Date: Fri, 4 Feb 2005 19:25:05 +0100



Użytkownik "RoMan Mandziejewicz" <roman_at_nospam_pik-net.pl> napisał w wiadomości
news:209833810.20050204134823_at_nospam_pik-net.pl...
Hello Robgold,

Friday, February 4, 2005, 1:10:09 PM, you wrote:

Dlaczego odnoszę wrażenie, że '-' akumulatora podpiąłeś do '-'
zasilania zamiast do rezystora R8?...
I to jest moj blad.... dzieki zaraz popraiwe ...hm .. schemat w EDW z
korego
korzystalem ma blad w druku jak widac - aku jest na - zasilania .....
Porawilem i wszystko dziala , LM sie grzeje mimo wszystko ...bede musial
mu
duzy radiator zafundowac na zewnatrz obudowy niestety ....

A nie możesz obniżyć napięcia zasilania trochę? Siakieś inne trafo?

NIestety nie ..bo trafo jzu mam .. trafa sa drogie , a to daje 16V , 1,2 A
wiec idelanie pasuje , nap ladowania ustawilem an 13,8V

Kawal aliminiowego radiatora tez juz wygrzebalem ..wiec bedzie radiator :)



Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "plebi" <123pleban10_at_nospam_o2.pl>
Subject: Re: Ladowarka aku zelowych .... 2 podejscie ...
Date: Fri, 4 Feb 2005 13:59:22 +0100



Porawilem i wszystko dziala , LM sie grzeje mimo wszystko ...bede musial
mu
duzy radiator zafundowac na zewnatrz obudowy niestety ....
LM będzie się grzał (0.7A*2,0V = 1,4W).
Jest to moc którą powinieneś już raczej rozpraszać na radiatorze. Zresztą
powinieneś obliczyć rezystancję złącza w temperaturze pokojowej i sprawdzić
czy nie przekroczysz temp. max dla np. 50C (np. na ładowarkę pada słońce).
Włodek



Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "plebi" <123pleban10_at_nospam_o2.pl>
Subject: Re: Ladowarka aku zelowych .... 2 podejscie ...
Date: Fri, 4 Feb 2005 15:15:23 +0100


Jest to moc którą powinieneś już raczej rozpraszać na radiatorze. Zresztą
powinieneś obliczyć rezystancję złącza w temperaturze pokojowej i
sprawdzić
czy nie przekroczysz temp. max dla np. 50C (np. na ładowarkę pada słońce).
Oczywiście temperaturę złącza a nie rezystancję. Pomyłka



Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "Krzys-iek" <root.a.krionix.ten<->
Subject: Re: Ladowarka aku zelowych .... 2 podejscie ...
Date: Thu, 3 Feb 2005 23:52:13 +0100


Robgold <robgoldNOSPAM_at_nospam_interia.pl> napisal nam:

Zbudowalem ukladzik zapodany przez jednego grupowiczow a
zaczerpienity z EDW. NIestety LMik sie dosc mocno grzeje ... do tego
stopnia ze udalo mu sie nadtopic obudowe..(wydawalo mi sie ze ma
zabezpieczenia termiczne..widac nie ma ) wladowalem amperomierz
miedzy aku a ladowark i jak drut idzie 1,5A zmiana rezystora
odpowaiadajcego za prad ladowania (R8 na schemacie) nie zmienia pradu
a jedynie przekroczenie pewnej wartosci powoduje ze prad = 0A ...

Wedlug danym zawartych w EDW 10/98 pisze ze R8 = 2 Ohm daja prad
ladowania 0,7A..

I teraz nie wiem czy z ukladem jest cos nie tak ..czy poprstu to
normalne jego zachowanie.

hmmm mialem juz naladowany aku ale nic sie praktycznie nie grzeje, mam mala
wydajnosc zasilacza do tego wiec moze dlatego, dziala dobrze :)


Poprzedni Następny
Wiadomość
Spis treści
From: "plebi" <123pleban10_at_nospam_o2.pl>
Subject: Re: Ladowarka aku zelowych .... 2 podejscie ...
Date: Fri, 4 Feb 2005 09:19:37 +0100


Odłącz R7 i sprawdź napięcia na R8, oraz prąd akumulatora (też R8).
Jeśłi jest prąd większy niż ok. 0.7A to powinieneś mieć tam napięcie 0.7V.
Jak nie to usuń ten błąd.
Potem podłącz R7 i powinno być OK.